Lajčak i Palmer u poseti Prištini – koje su teme na stolu

Nacionalne vesti - Ponedeljak 31.05.2021 - 14:37

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak boraviće u Prištini danas i sutra. Pridružiće mu se i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer. Nakon Prištine, Lajčak i Palmer dolaze u Beograd.

FOTO: europa.eu FOTO: europa.eu
Iz sedišta misije Evropske unije u Prištini potvrdili su da će se Miroslav Lajčak tokom dvodnevne radne posete sastati sa predstavnicima prištinskih institucija, a takođe i sa zvaničnicima međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji i obratiti se šefovima misija Evropske unije.
 
Očekuje se da Lajčak u Prištinu doputuje posle podne, dok je prema objavi ambasade SAD u Prištini na Tviteru, Metju Palmer već stigao.
 
Palmer s predstavnicima privremenih kosovskih institucija razgovarati o izazovima, mogućnostima i hitnim pitanjima sa kojima se tzv. Kosovo suočava, dodaje se u objavi.
 
Lajčak i Palmer obratiće se u utorak medijima u utorak, gde će biti prilike da kažu nešto više od detaljima posete i dogovorima.
 
Poznato je da su čelnici u novom sazivu institucija u Prištini prilično zatvoreni za zahuktavanje dijaloga sa Beogradom, pa će biti interesantno čuti na kakvu će reakciju Lajčak i Palmer naići i kakve će zahteve imati.
 
Analitičari kažu da će i Lajčak i Palmer naglasiti hitnost nastavka dijaloga Prištine i Beograda i da u tom smislu ne treba odbaciti i moguća iznenađenja.
 
Prema analitičarima, očekuje se veliki podsticaj za nastavak dijaloga sa ciljem postizanja konačnog dogovora.
 
Pojedini među bivšim ministrima ocenjuju da ove nedelje SAD i Evropska unija, kako kažu, "pokreću diplomatske motore za postizanje nedovršenog mira na Balkanu".
 
Ova nedelja, navode, donosi evroatlantsko posredovanje i da Bajdenova koordinacija sa Evropskom unijom zamenjuje Trampovu konfrontaciju sa Briselom.
 
Na ovaj način nova administracija u Vašintonu, po tumačenju albanskih analitičara, vraća Ameriku u region.
 
Uoči dolaska Miroslava Lajčaka i Metju Palmera u Prištinu, Aljbin Kurti je pokrenuo seriju sastanaka sa opozicionim liderima kako bi, kako je kazao, izgradio minimum zajedničkog stava pred nastavak dijaloga, pretpostavlja se sredinom ovog meseca.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: