Mali: Uplaćeno 596 miliona dinara za zaposlene u novoosnovanim preduzećima

Nacionalne vesti - Ponedeljak 21.09.2020 - 11:50

Uprava za trezor Ministarstva finansija Srbije jutros u 7 sati je počela da isplaćuje pomoć od po 36.440 dinara za 16.544 zaposlenih u 10.289 preduzeća, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Paket pomoći za novoosnovana preduzeća FOTO: Flickr Paket pomoći za novoosnovana preduzeća FOTO: Flickr
Pojasnio je da je reč o 60 odsto minimalne zarade za dva meseca odjednom, s obzirom na to da se radi o novoosnovanim preduzećima, koja nisu koristila prvi paket ekonomskih mera pomoći države zbog krize izazvane pandemijom korona virusa.
 
„Ukupno smo u tu svrhu izdvojili 596 miliona dinara, a novac bi u toku dana trebalo da bude na namenskim računima svih privrednih subjekata. Želeli smo da u ovaj drugi paket uključimo i novoosnovana preduzeća i da im na taj način damo podstrek za dalje poslovanje“, kazao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.
 
On je ocenio da je dobar signal što su se preduzeća osnivala i u vreme krize.
 
„To znači da veruju u državu i u poslovno okruženje, ali i da su sigurno prilagodili svoje nove biznise novonastalim okolnostima”“, rekao je Mali.
 
Ministar je dodao da će novac dobiti zaposleni u 8.141 preduzeću koja su osnovana u periodu od 15. marta do 20. jula ove godine, kao i zaposleni u 2.148 ostalih privrednih subjekata koji nisu novoosnovani, ali koji ranije nisu koristili mere pomoći.
 
U novoosnovanim preduzećima uplatu će dobiti 11.074 zaposlenih, a u ostalim preduzećima njih 5.470.
 
„Ovo je peti mesec da uplaćujemo minimalnu zaradu za zaposlene u privrednim subjektima. To je deo paketa ekonomskih mera od oko 5,8 milijardi evra, što čini 12,5 odsto našeg BDP-a“, podsetio je Mali.
 
Naglasio je da tako obiman paket, u odnosu na veličinu ekonomije, nisu imale ni mnogo bogatije zemlje od Srbije.
 
„Potvrdu da smo na taj način spasili privredu smo dobili i od međunarodnih finanijskih instituacija. Uspeli smo da zadržimo punu zaposlenost, a to pokazuju i podaci o stopi nezapsolenosti koja je u drugom kvaratalu ove godine na istorijskom minimumu od 7,3 odsto“, rekao je Mali.
 
On je dodao da će početkom oktobra biti uplaćen i novac hotelijerima, a u okviru sektorskih mera koje je Vlada prethodno donela.
 
Кako je rekao, u tu svrhu je izdvojeno 1,46 milijarde dinara, a gradski hoteli će dobiti 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: