Manjak u budžetu 140 milijardi

Nacionalne vesti - Utorak 28.10.2014 - 17:34

Deficit državnog budžeta Srbije na kraju septembra ove godine iznosio je 140,1 milijardu dinara.

(Ilustracija) (Ilustracija)

Kada se uračunaju rashodi za projektne zajmove, iznosio je 149,7 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Rebalansom ovogodišnjeg budžeta koji je izglasan pre dva dana, deficit je povećan za 42 milijarde, na 224,7 milijardi dinara.

U septembru je manjak u državnoj kasi povećan za 11,8 milijardi dinara jer su prihodi iznosili 77,6 milijardi, a rashodi 89,4 milijardi dinara.

Poreski prihodi iznosili su 64,8 milijardi, neporeski 9,6 milijardi, a donacije 3,2 milijardi dinara, uglavnom po osnovu pomoći za poplavljena područja.

Kako je istaklo Ministarstvo finansija, prihodi budžeta su znatno veći nego avgusta, pre svega zbog bolje naplate akciza, u iznosu od 22,7 milijardi dinara. Prihod budžeta po osnovu PDV iznosio je 30,8 milijardi dinara.

Rast neporeskih prihoda rezultat je transakcije s robnim rezervama u iznosu od 2,8 milijardi dinara.

Kako je objašnjeno, rast rashoda budžeta u septembru je bio posledica veće otplate kamata i rasta kapitalnih rashoda. Najveći deo rashoda čine transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (21,2 milijarde dinara) i plate (20,5 milijardi dinara).

U septembru je, na nivou "opšte države", budžetski deficit bio 14 milijardi dinara, dok je u periodu januar-septembar deficit je iznosio 135,3 milijarde dinara, pri čemu su delovi centralne države i lokalnog nivoa vlasti trenutno u suficitu.
 

Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: