Novi zakon donosi i veće cene vrtića?

Nacionalne vesti - Petak 22.09.2017 - 08:34

Beograd -- Prema novom zakonu o obrazovanju i vaspitanju, koji je pred poslanicima, cene vrtića bi mogle da se povećaju, piše "Blic".

Lokalne samouprave neće morati više da dotiraju vrtiće FOTO: Free Images Lokalne samouprave neće morati više da dotiraju vrtiće FOTO: Free Images

Naime, prema predlogu tog zakona lokalne samouprave neće morati više da dotiraju 80 odsto ekonomske cene boravka dece u predškolskim ustanovama, kao što je to do sada bio slučaj, navodi "Blic".

List podseća da su roditelji do sada plaćali 20 odsto od ekonomske cene za boravak dece u vrtićima. Međutim, kako se navodi, po predlogu novog zakona lokalne samouprave će biti u obavezi da finansiraju do 80 odsto te cene, što bi automatski moglo da dovede do toga da će roditelji morati da plaćaju tu razliku

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je u planu da se izdadi socijalna karta roditelja kako bi se pravednije odrediloplaćanje, jer, kako kaže, "nema smisla da ljudi različitih prihoda plaćaju istu cenu". On je rekaoi da ima onih koji su bogati i koji koriste vrtić jer je jeftin, a onda nema sredsatava za one koji su siromašniji, dodao je on tokom rasprave u Skupštini Srbije.

Ekonomska cena vrtića se razlikuje od grada do grada. Najskuplje je naravno u Beogradu gde ta cena iznosi oko 27.900 dinara. Pošto grad dotira 80 odsto, roditelji za boravak mališana u predškolskim ustanovama izdvajaju nešto više od 5.500 dinara, podseća "Blic"

Blic, B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: