Od petka pojačan nadzor nad građanima koji se vraćaju u zemlju

Nacionalne vesti - Ponedeljak 14.09.2020 - 14:46

Od petka u 18 časova biće sprovođen nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u Srbiju, odlučeno je na sednici Kriznog štaba.

Preporuke svetskih organizacija jesu da taj nadzor traje do 10 dana Preporuke svetskih organizacija jesu da taj nadzor traje do 10 dana
Doktorka Darija Kisić Tepavčević pozvala je sve građane da se do petka vrate u zemlju. Preporuke svetskih organizacija jesu da taj nadzor traje do 10 dana. 
 
Razlog za blagi porast novozaraženih nadležni vide u povratku sa letovanja iz Hrvatske i Crne Gore.
 
Doktorka Darija Kisić Tepavčević poziva sve građane da se do petka vrate u zemlju.
 
Objasnila je da nije reč o karantinu ili samoizolaciji, već o nadzoru, kako bi se sprečio rizik prenošenja koronavirusa.
 
Nadzor će podrazumevati određenu dinamiku javljanja zdravstvenim službama, sa ciljem kontrole potencijalnog unosa koronavirusa u zemlju.
 
O tačnom načinu sprovođenja nadzora građani će biti obavešteni do petka.
 
Šta podrazumeva pojačan nadzor povratnika iz inostranstva
 
Doktorka Darija Kisić Tepavčević ističe da sve zemlje u našem okruženju imaju žarišta sa intenzivnom transmisijom virusa.
 
"Od petka od 18 časova uvodi se nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u zemlju, a koji će podrazumevati određenu dinamiku javljanja relevantnim zdravstvenim službama, u cilju praćenja njihovog zdravstvenog stanja i brzog reagovanja ako bude potrebno", objašnjava doktorka Darija Kisić Tepavčević.
 
Naglašava da nazdzor ne uključuje ograničenje slobode kretanja, već odgovarajuću obavezu svakog građanina koji dođe u zemlju da se u određenim intervalima javlja lekaru.
 
"Pošto se najveći broj naših građana koji su van zemlje nalazi u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, to se pre svega odnosi na njih, ali praktično na sve zemlje Evrope koje imaju veću učestalost obolevanja od nas", kaže doktorka Kisić Tepavčević.
 
Đerlek: Brine povećanje pacijenata u kovid ambulantama
 
Krizni štab je kao jedno od potencijalnih žarišta koronavirusa označio i Novi Pazar, a državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže za Tanjug da zabrinjava povećanje pacijenata koji dolaze prvi put u kovid ambulante.
 
Takođe, Đerlek navodi i da je to još više zabrinjavajuće jer je i dalje veliki broj građana iz Pazara na letovanju u Crnoj Gori i samim tim očekuje se povećanje kovid pacijenata po njihovom povratku.
 
Prema njegovim rečima, 4. septembra u Novom Pazaru bilo je 36 prvih pregleda pacijenata u kovid ambulanti, a 11. septembra 50 takvih pacijenata.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: