Odluka o trećoj dozi vakcine protiv kovida u oktobru

Nacionalne vesti - Sreda 30.06.2021 - 12:18

Protokol o davanju treće doze za sada nemaju ni međunarodne zdravstvene institucije, među kojima je i Svetska zdravstvena organizacija. Iako iz Kriznog Štaba poručuju da su spremni na svaki izazov koji sa sobom nosi koronavirus, nisu isključili mogućnost da jedno od oružja protiv ove bolesti bude i treća doza vakcine.

FOTO: Thinkstock FOTO: Thinkstock
"Svi razmišljaju o trećoj dozi, ne samo vezano za kinesku vakcinu koja se najviše pominje, nego i za druge vakcine. Moram da kažem da će prioritet imati opet hronični bolesnici", kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.
 
Zvaničnici upozoravaju da je sada jedini izlaz iz pandemije-vakcinacija i revakcinacija, nakon čega može i da bude govora i o trećoj dozi.
 
"Treba očekivati da će nam oktobar biti mesec kada ćemo moći da testiramo sebe jesmo li uradili stvari kako valja, pripremili se, pa je onda moguće i da razgovaramo o trećoj dozi za koju je ipak potrebna jedna nacionalna studija o nivou imuniteta u našoj naciji".
 
Za sada, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, već su počeli sa primenom treće doze, jer deo populacije nije razvio dovoljan imunološki odgovor nakon prve dve.
Tri od 4 proizvođača vakcine koje su dostupne u Srbiji - Sinofarm, Fajzer/Bajontek i Sputnjik V još uvek nisu zvanično saopštili kakvi se rezultati postižu davanjem treće doze, dok su medicinski stručnjaci sa Oksford univerziteta saopštili da treća doza AstraZenece, proizvodi snažan imunološki odgovor, iako još nisu potvrdili da je imunizacija dodatnom dozom uopšte i potrebna.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: