Otpremnina za prosvetare

Nacionalne vesti - Ponedeljak 20.07.2015 - 13:12

Ministar prosvete Srđan Verbić ističe da je Vlada Srbije usvojila Predlog izmena zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i da će prosvetni radnici koji idu u penziju sada moći da odu kada ispune jedan od uslova, ili godine staža ili godine starosti.

obimne izmene i dopune zakona FOTO: Vreme / A. Andjic obimne izmene i dopune zakona FOTO: Vreme / A. Andjic
 
Vlada Srbije usvojila je, pre dva dana, Predlog izmena zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, a ministar prosvete Srđan Verbić rekao je u Dnevniku RTS-a da status prosvetnih radnika koji idu u penziju nikako nije mogao da čeka.
 
"Prema važećem zakonu, oni bi morali da idu u penziju kad ispune jedan od uslova – 65 godina starosti ili 40 godina radnog staža, a zbog toga bi im bila umanjena penzija za 0,34 odsto. Sada su u mogućnosti da biraju da li će u penziju otići sa jednim ili sa dva uslova", kaže ministar prosvete Srđan Verbić.
 
Dodaje da su izmene i dopune zakona obimne.
 
"To je 80 članova zakona, a dobili smo i oko 500 komentara. Sve to se obrađuje kako bi se pripremilo za Skupštinu", ističe ministar.
 
Izmenama zakona cilj je i poboljšanje obrazovnog sistema, a menja se i način izbora direktora škola.
 
"Jedna od izmena u ovom velikom zakonu jeste bolje regulisanje izbora direktora škole. Za izbor direktora potrebno je da se izjasne svi nastavnici, a da više od 50 odsto zaposlenih bude za jednog kandidata. Naravno, podršaka može da bude i veća", kaže Verbić.
 
Dodaje da postoji sporazum koji je Ministarstvo potpisalo sa sindikatima i napominje da će biti kako je dogovoreno.
 
"Ukrupnjavanje norme časova je racionalizacija koju želimo. Želimo jednog nastavnika matematike sa 20 časova, a ne četiri sa po pet časova", kaže ministar.
 
Ističe da u budžetu postoji novac za otpremnine i racionalizaciju.
 
"Svake godine se preraspoređuju mesta u prosveti i neko ostaje bez časova, ali do sada nismo imali novca za otpremnine", objašnjava ministar Verbić.
 
Prema gruboj proceni, kaže, oko 1.000 prosvetnih radnika će do 1. septembra dobiti otpremnine.
 
"Radimo na tome, proveramo taj sistem kako se vrši ukupnjavanje i mislim da ćemo moći redovno da izveštavamo kako ide taj proces", napominje ministar.
 
Sindikati imaju primedbu na odredbu po kojoj škola može da se zatvori ukoliko nastavnici štrajkuju suprotno odredbama Zakona o štrajku i smatraju da je to posledica petomesečnog štrajka i da je upravo vid pritiska na one koji se budu drznuli da ponovo štrajkuju.
 
"U pitanju je pogrešno tumačenje, jasno je da postoje stvari koji moraju da se reše u Zakonu o štrajku. Ovde je pogrešno tumačenje člana zakona", kaže Verbić.
RTS/OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: