„Pronađi me“: Sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka dece počeo sa radom

Nacionalne vesti - Sreda 25.10.2023 - 10:24

U Srbiji je počeo sa radom sistem "Pronađi me" za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe.

Foto: Promo Foto: Promo
Dozvolu za puštanje u rad ovog sistema izdao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji u slučaju hitnog obaveštavanja javnosti o nestanku maloletnog lica.
 
Sporazum je potpisan između MUP-a i Ministarstva za informisanje i telekomunikacije, MUP-a i Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu i MUP-a i Ministrstva za rad, boračka i socijalana pitanja.
 
Vučić je poručio da spašavanje života dece mora da bude naš najvažniji zadatak u narednom periodu.
 
"I sebi i svima drugima iz državnih institucija i organa hoću da kažem-da tačno je, napravili smo stotine kilometara puteva i na hiljade mostova. Čak nismo uspeli ni da ih prebrojimo sve, ali hiljade mostova. A od svakog od tih mostova, koji su strašno važni i od svakog od tih hiljada kilometara puteva je važniji život jednog deteta i o tome moramo da razmišljamo mnogo više.
I čini mi se da to mora da bude naš najvažniji zadatak u narednom periodu", rekao je Vučić u Palati Srbija.
 
Kako je najavljeno, sistem će se razvijati u više faza.
 
U prvoj fazi mediji će prekinuti sa emitovanjem svojih programa u prvih osam sati na svakih 30 minuta, kada će se objavljivati fotografija nestalog deteta sa osnovnim informacijama.
 
Nakon toga, mobilni operateri će poslati svojim korisnicima poruku o nestalom detetu, zajedno sa linkom sajta Ministarstva unutrašnjih poslova.
 
Takođe, JP "Putevi Srbije", aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice objavljivaće na ekranima informaciju o nestanku deteta.
 
Sistem je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine, a naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.
 
Prezentaciji i puštanju u rad sistema "Pronađi me" prisustvovali su i predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka zdravlja Danica Grujičić, predstavnici Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i pripadnici MUP-a.
 
"Srbija prva zemlja u regionu koja je uvela ovaj sistem"
 
Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao da je Srbija prva zemlja u regionu koja je uvela ovaj sistem.
 
Jurić, koji je i inicijator za pokretanje ovog sistema, istakao je da duguje veliku zahvalnost Ministarstvu unutrašnjih poslova i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji su shvatili značaj u ovog sistema u pronalaženju dece i njihovoj bezbednosti.
"Osam godina smo ovde, osmi put, i svaki put razgovaramo o temama koje su važne za bezbednost naše dece.
 
Izmenjen je Krivični zakon, postoje i izmene u Zakonu o policiji, jedan važan sistem je zaživeo.
Prvi put u regionu, nijedna zemlja nema u regionu ovakav sistem i neće ga ubrzo ni imati nažalost", rekao je Jurić na otvaranju Konferencije o bezbednosti i odgovornosti dece.
 
On je dodao da će uz podršku Kabineta predsednika Republike Srbije i Ministrstva zdravlja biti otvoren objekat u kome će se raditi sa decom koja imaju problema u ponašanju.
 
Jurić se osvrnuo i na tragedije koje su se dogodile u maju i istakao da borba za bezbednost dece mora biti sve jača i bolja i da svi u nju morao da se uključimo.
 
O uvođenju „Amber Alerta“ se u Srbiji govori još od 2015. godine, nakon što je ubijena devojčica Tijana Jurić, a mogućnost uvođenja ovog sistema Ministarstvo unutrašnjih poslova razmatralo je još 2018. godine.
Do pomaka je došlo u februaru 2022, kada su tadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i predsedavajući Fondacije „Amber alert Evropa“ Frank Hoen u Beogradu potpisali Memorandum o razumevanju.
 
Ovaj sistem pored SAD, zvanično funkcioniše u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, Meksiku, Ukrajini, Kini, Ekvadoru, Maleziji, Maroku, Rusiji, a među ovim državama je i Hrvatska, gde ovaj sistem nosi naziv „NENO Alarm“.
 
Amber Alert predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece.
Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi, a ključno je pozivati građane da sve potencijalno korisne informacije prijave policiji.
 
Kako bi se izbegle lažne uzbune, kriterijumi za izdavanje upozorenja o nestanku deteta su prilično strogi.
Prema podacima američkog Ministarstva pravde, 75 odsto dece koja su oteta i ubijena, ubijeno je u prva tri sata nakon otmice.
 
U SAD je od 254 „Amber Alert“ upozorenja izdatih tokom 2021. godine, 252 slučaja rezultiralo uspešno, od kojih je 51 dete uspešno oporavljeno kao direktan rezultat izdavanja „Amber Alert“ upozorenja.
 
 
 
 
Agencije

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: