Raspisan konkurs za bespovratna novčana sredstva za preduzetnike, mikro i mala preduzeća

Nacionalne vesti - Petak 25.08.2023 - 12:19

Ministar finansija Srbije Siniša Mali, koji obavlja i dužnost ministra privrede, izjavio je da je danas raspisani Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške preduzetnicima, mikro i malim preduzećima za nabavku opreme po povoljnim uslovima u 2023. godini u ukupnom iznosu od oko 1,4 milijarde dinara.

Foto: OK Radio Foto: OK Radio
Mali je, prilikom obilaska preduzeća „Eko-san“ u Leštanima, koje je učestvovalo na ovim konkursima u toku prethodne godine i na taj način nabavilo solarne panele i kolektore, kazao da je konkurs omogućava kompanijama da bespovratno dobiju 25 odsto neto vrednosti opreme koju nabavljaju, odnosno maksimalno pet miliona dinara, saopštilo je ministarstvo.
 
Sredstva se, kako je naveo, mogu koristiti za nabavku nove proizvodne opreme ili mašina, transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta, novih delova i specijalizovanih alata za mašine, mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje, kao i građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova.
 
Projekat „Srbija i EU – Oprema za privredu“ zajedno sprovode Ministarstvo privrede i Razvojna agencija Srbije, uz podršku Evropske unije.
 
Mali je zahvalio na pomoći Evropskoj uniji u ovakvim projektima koji, kako je rekao, doprinose poboljšanju poslovanja, povećanju efikasnosti i profitabilnosti, „što ostavlja više novca za ulaganja u dalji razvoj i povećanje plata“.
 
Ministar je pozvao mikro i mala preduzeća, kao i preduzetnike, da iskoriste ovaj javni poziv u kome do 25 odsto investicija čine bespovratna sredstva, 70 odsto čini kredit ili lizing, dok su pet odsto sopstevna sredstva.
 
„To su izuzetno povoljni uslovi, banke koje su u sistemu uzimaju samo zalog na opremu koja se nabavlja, a oprema je oslobođena plaćanja PDV-a i carine da bi bila povoljnija za nabavku“, rekao je Mali.
 
On je istakao da je ovo samo jedan od konkursa plasiranih ove godine, te podsetio da je Ministarstvo privrede već izašlo sa konkursom za podršku za razvojne projekte, za proširenje proizvodnje, za start ap preduzeća i za mlade, te najavio i konkurs za žensko preduzetništvo koji će biti raspisan u ponedeljak, 28. avgusta.
 
„Koristili su sredstva EU, IPA fondove, fondove za inovacionu delatnost, programe za opremu, subvencije i pomoć od države. Pravi su primer kako kada se iskoriste sve te mogućnosti mala preduzeća mogu da rastu i razvijaju se“, rekao je Žiofre.
 
On je istakao da Evropska unija smatra da su mala i srednja preduzeća kičma srpske ekonomije i zato je, kako je rekao, do sada već uložila 250 miliona evra u različite vrste pomoći ovom sektoru.
 
„Nastavićemo da se bavimo time, bićemo još ambiciozniji kako bismo pomogli da se srpska privreda približi evropskoj i da se integriše u jedinstveno evropsko tržište“, poručio je Žiofre.
 
Od 2015. godine, od kada se sprovodi program podrške malim preduzećima, do sada, pomoć je dobilo 4.121 malo preduzeće i preduzetnika ukupne vrednosti 9,3 milijardi dinara.
 
Ukupna vrednost investicija ovih odobrenih zahteva iznosi 44,8 milijardi dinara.
 
Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra ove godine.
 
Projekat „Srbija i EU – Oprema za privredu“ zajedno sprovode Ministarstvo privrede i Razvojna agencija Srbije, uz podršku Evropske unije.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
 //