Rio Tinto revidira dinamiku realizacije Projekta "Jadar"

Nacionalne vesti - Utorak 18.01.2022 - 13:34

Kompanija Rio Tinto je saopštila da je usled kašnjenja u ishodovanju odobrenja za eksploataciono polje revidirala dinamiku realizacije Projekta "Jadar".

FOTO: G. Mitić/OK Radio FOTO: G. Mitić/OK Radio
Na osnovu trenutnih procena i pod uslovom da se ishoduju sva relevantna odobrenja i dozvole, očekuje se da prva komercijalna proizvodnja bude najranije 2027. godine, navodi se u saopštenju Rio Tinta i podseća da je prethodni planirani rok bio 2026. godina.
 
"Rio Tinto ostaje posvećen razvoju Projekta 'Jadar' i prepoznaje da u daljem napredovanju projekta moramo slušati i poštovati stavove svih zainteresovanih strana", piše u saopštenju.
 
Kompanija napominje da će iskoristiti dodatno vreme da nastavi angažovanje sa zajednicom i razjasni sva pitanja u vezi sa potencijalnim uticajem projekta na životnu sredinu.
 
Dobijanje odobrenja o eksploatacionom polju je, navodi kompanija, neophodan uslov da Rio Tinto formalno podnese Vladi Srbije Studije procene uticaja na životnu sredinu, koje će uključivati javne konsultacije.
 
Kako se navodi, studije procene uticaja na životnu sredinu ključne su u proceni i definisanju mera za ublažavanje potencijalnih uticaja na životnu sredinu. Izrada Studije izvodljivosti se nastavlja, a završetak se revidira na osnovu ponovo procenjene dinamike realizacije projekta.
 
"Rio Tinto je posvećen poštovanju najviših ekoloških standarda i razvoju Projekta ‘Jadar’ na održiv način, u skladu sa najboljim međunarodnim praksama i svim važećim zakonima i propisima Republike Srbije i Evropske unije", piše u saopštenju kompanije.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: