Skupština Kosova nije podržala zakon o OVK

Nacionalne vesti - Četvrtak 13.08.2020 - 12:57

Poslanici u Skupštini Kosova nisu podržali Nacrt zakona o zaštiti vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u prvom čitanju danas, pošto je za glasalo samo 35 poslanika, jedan je bio protiv.

Nije bilo kvoruma FOTO: president.ksgov.net Nije bilo kvoruma FOTO: president.ksgov.net
Zbog nedostatka kvoruma, zakon može ponovo da se stavi na glasanje drugom prilikom, javlja Radio Slobodna Evropa.
 
Nacrt zakona predložila je Demokratska partija Kosova i izazvao je niz reakcija zbog sumnji da može da stvori mogućnosti zastrašivanja potencijalnih svedoka u suđenjima koja uključuju bivše pripadnike OVK.
 
Pod vrednostima koji treba da se zaštite podrazumeva se oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK-a, u cilju oslobodenja Kosova, ratni veterani pali za slobodu, zastava OVK, tekst zakletve vojnika, grb OVK-a, arhiva, generalni Štab, politička uprava OVK, memorijalni kompleks "Adem Jašari" u Prekazu i ostali kompleksi.
 
Ovaj Zakon, pored ostalog, predviđa da "u slučaju hapšenja ili pritvora veterana OVK, na osnovu međunarodnih naloga za hapšenje, koje je izdala Srbija, iz političkih motiva, Vlada Republike Kosova preduzima potrebne mere za zaštitu veterana".
 
"Svaki javni službenik ili građanin Republike Kosova dužan je da u svako doba i u svim okolnostima u zemlji i inostranstvu poštuje i šititi vrednosti borbe, određene ovim zakonom", navodi se u Zakonu, koji je dostupan javnosti na zvaničnom sajtu Skupštine Kosova.
 
Zakonom se određuje i "institucionalna i građanska obaveza za zaštitu vrednosti borbe OVK", a kako se navodi, ko ne bude poštovao odredbe, biće krivično gonjen.
 
Navodi se da je cilj ovog zakona zaštita vrednosti borbe Oslobodilačke Vojske Kosova, “koja je svojim požrtvovanjem, angažovanjem dala neprocenjivi doprinos Oslobodilačkoj borbi Kosova i bila odlučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova.
 
Vlada Kosova na čelu sa Avdulahom Hotijem je podržala ovaj Zakon, međutim neki od stranih ambasadora smatraju da bi usvajanje Zakona o zaštiti vrednosti OVK ugrozilo slobodu govora i rad Specijalizovanih veća u Hagu.
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: