Skupština usvojila leks specijalis o kreditima u švajcarskim francima

Nacionalne vesti - Četvrtak 25.04.2019 - 11:47

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, koji bi, prema najavama, za 15.785 građana trebalo da olakša otplatu tih pozajmica. Primena ovog zakona koštaće državu 11,7 milijardi dinara ili blizu 100 miliona evra.

Primena zakona koštaće državu blizu 100 miliona evra FOTO: Profimedia Primena zakona koštaće državu blizu 100 miliona evra FOTO: Profimedia
Ovaj leks specijalis je kompromisno rešenje između nekoliko zainteresovanih strana - građana, odnosno udruženja koje ih predstavlja, banaka i države sa treće strane. On predviđa da se preostali dug zaduženih u “švajcarcima” konvertuje u evre i da se od te sume otpiše 38 odsto, a kamatna stopa je ona koja je važila 31. marta 2019. za kredite indeksirane u evrima, iste vrednosti i ročnosti. 
 
Zakonom je predviđeno da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4 odsto plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od četiri odsto.
 
Kako je ranije saopšteno, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu tog leks specijalisa banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora. Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita uradi u skladu sa tim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji.
 
Ovaj zakon je opozicija kritikovala, jer nisu obuhvaćeni svi građani odnosno svi koji su uzimali pozajmice u švajcarskim francima, a isplatili su ih ili im je oduzet stan jer nisu mogli da isplaćuju kredit. Negodovali su i jer država preuzima na sebe deo troškova za sprovođenje tog zakona.
 
 
Mali: Leks specijalisom obuhvaćeni svi korisnici kredita u švajcarcima
 
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je ovaj zakon konačno rešenje za dugogodišnje probleme mnogih građana.
 
“Konačno smo uspeli da dođemo do uzajamno prihvatljivog rešenja, i kada je reč o zaduženima, bankama i državi. Leks specijalisom obuhvaćeni su svi korisnici kredita indeksirsanih u švajcarskim francima, na čemu smo kao država insistirali, čime definitivno stavljamo tačku na dugogodišnji problem“, rekao je Mali.
 
On je naveo da je rešenje problema zaduženih u švajcarskim francima moguće zahvaljujući odličnim makroekonomskim rezultatima koji su postignuti.
 
„Činjenica je da četvrtu godinu zaredom imamo suficit. U prva tri meseca on je iznosio 15,8 milijardi, iako smo planirali deficit od 19 milijardi dinara“, rekao je Mali.
 
Predstavnici udruženja Efektiva protestovali su protiv donošenja leks specijalisa koji bi, prema najavama, trebalo da reši problem građana zaduženih u švajcarskim francima. Kako je rekao predsednik Efektive Dejan Gavrilović u izjavi za Insajder, oni traže odlaganje usvajanja leks specijalisa i konačan stav Vrhovnog kasacionog suda o prirodi kredita indeksiranih u švajcarskim francima.  
 
Ovom zakonu se usprotivilo ranije i samo Udruženje CHF Srbija, koje predstavlja građane zadužene u švajcarskim francima “jer se banke ne mogu amnestirati”. Međutim, predsednica Udruženja građana CHF zaduženih u švajcarskim francima Jelena Pavlović kasnije je ocenila da je taj zakon dobra vest za sve dužnike u ovoj valuti i rezultat kompromisa svih učesnika u pregovorima.
 
Pavlović je rekla da su članovi Udruženja građana CHF veoma zadovoljni, da su procenti i iznosi koji se navode u tekstu predloga zakona rezultat kompromisa, ali da je najvažnije što će ovaj zakon posle mnogo godina obezbediti sigurnost i stabilnost zaduženih.
 
Država će za primenu ovog zakona morati da izdvoji oko 11,7 milijardi dinara ili blizu 100 miliona evra. Fiskalni savet nedavno je saopštio da nije opravdano da se budžetska sredstva koriste za rešavanje problema s kreditima indeksiranim u švajcarskim francima. Savet je upozorio i da predloženi zakon o konverziji  tih kredita predstavlja presedan koji nosi fiskalne rizike, navodeći da bi problem trebalo rešavati bez neposrednih budžetskih troškova, uz proglašavanje bankarske prakse nezakonitom.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: