Šormaz: Moraćemo pod NATO kišobran

Nacionalne vesti - Utorak 15.12.2015 - 11:14

Poslanik Srpske napredne stranke i član stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Dragan Šormaz smatra da je slaba podrška srpskih građana posledica jake propagande koja se vodi protiv NATO.

Šormaz: Vlast nije objasnila narodu benefite od članstva u NATO; Foto: Twitter Šormaz: Vlast nije objasnila narodu benefite od članstva u NATO; Foto: Twitter

On je na panelu "Debata da, dezinformacije ne: činjenice vs. propaganda“ istakao da se nijedna vlast od petog oktobra 2000. godine nije "pretrgla da objasni građanima koji su benefiti od članstva Srbije u NATO".

Povodom otvaranja pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU, Šormaz je poručio da ima zemalja koje su članice EU, a nisu članice NATO.


Međutim, kako je naveo, poglavlje 31 će doći na red i mi ćemo se "svakako naći pod bezbednosnim kišobranom NATO-a".

S njim je saglasan poslanik i potpredsednik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić, koji je rekao da će "kišobran NATO prekriti Srbiju".

- Svi drugi savezi su suviše daleko da bismo o njima mogli da raspravljamo“, rekao je on, dodajući da raspoloženje građana o ulasku Srbije u NATO može da se promeni ukoliko se bude radilo na okviru za razgovor o značaju atlantskih integracija Srbije.

Predsednik Atlantskog saveza Srbije Vladan Živulović smatra da je medijska propaganda protiv NATO posledica ekonomskog uticaja Rusije u kojoj srpski državljani rade i ostvaruju profit i gde se, kako je naglasio, nalazi sedište pojedinih medija među kojima je, kako tvrdi, i sedište lista "Politika".

- Tamo se pravi novac, a ovde se plaćaju mediji, i oni agresivnom kampanjom uspevaju da pridobiju javnost, dok je država povučena i ne kontroliše medije - rekao je Živulović.

S druge strane, Branko Rudan iz Centra za razvoj međunarodne saradnje ne smatra da je u srpskim medijima zastupljena anti-NATO propaganda, naglasivši da je i bez ruskog uticaja u medijima većinski bio prisutan stav protiv članstva Srbije u NATO, većinom kao posledica bombardovanja 1999. godine.

On je dodao da ne samo da Rusiji ne odgovara da se Srbija pridruži NATO, već se i Kinezi protive proširenju Alijanse iz, kako je naglasio, ekonomskih razloga.

- Srbija bi ulaskom u NATO izgubila dva strateška partnera - Rusiju i Kinu, a ne mislim da bi dobila veće investicije ili ušla u EU - rekao je Rudan.

On je istakao i da bi pridruživanje Srbije NATO destabilizovalo političku situaciju u zemlji jer bi došlo do polarizacije u mišljenju elite i javnosti.

Vesti online, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: