"Srbija u EU, nije samo emocionalno, već PITANJE RAZUMA"

Nacionalne vesti - Petak 20.05.2022 - 11:47

„Opredeljenje Srbije jeste punopravno članstvo u EU. Želim da kažem građanima Srbije da to nije samo emocionalno pitanje već pitanje razuma i, mene nije sramota da pričam o tome, pragmatičnosti“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom koji je došao u posetu Beogradu.

Vučić i Mišel u Beogradu FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav Vučić i Mišel u Beogradu FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav
Šarl Mišel boravi danas u Beogradu u okviru trodnevne turneje po Zapadnom Balkanu tokom koje će, posle Srbije, posetiti i Albaniju i Bosnu i Hercegovinu.
 
„Njegova poseta u ovom trenutku našoj zemlji je od velikog značaja za našu budućnost i sve ono što treba da učinimo“, naveo je Vučić.
 
Mišel je u Beogradu poslao poruke ohrabrenja za napredak Srbije u procesu evrointegracija ističući da Srbija i EU dele zajedničku budućnost.
 
Vučić se zahvalio Mišelu na tome što je „uvek pokazivao želju da idemo brže ka EU i činio sve u njegovoj moći da mi provodimo reforme brže i da neke zemlje razumeju zašto je važno da Zapadni Balkan bude deo evropskog kontinenta“.
 
On je izneo podatke o robnoj razmeni Srbije u kojoj EU učestvuje sa više od 60 odsto.
 
„Namerno sam istakao ove podatke koji pokazuju da je EU ubedljivo najveći investitor u našu zemlju. Ljudi to treba da znaju. Fer je da pokažemo poštovanje prema novcu i svemu što je EU učinila. Hvala im na suštinskim i strukturalnim promenama“, naveo je Vučić.
 
Vučić je rekao da se za nastavak napretka Srbije ka EU očekuje da nastavimo reforme u oblasti vladavine prava, u medijskoj sferi, kao i da će se Srbija dati sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost.
 
Predsednik Evropskog saveta u posetu regionu dolazi dan nakon što je u Briselu predstavio ideju o reformi procesa proširenja EU i formiranje „Evropske geopolitičke zajednice“.
 
Vučić je rekao da je ovo bila jedna od tema sastanka kao i da je on pitao Mišela šta ta zajednica podrazumeva.
 
„Iako ćete čuti kako to ne sme da se događa jer je to zamena za članstvo, za mene je ideja Mišela i Makrona veoma važna i veoma značajna mnogo toga može da donese za popravljanje pozicije svih zemalja na putu ka EU“, rekao je Vučić povodom incijative koju je izneo Mišel, a koja je slična ideji koju je nedavno promovisao predsednik Francuske Emanuel Makron – o formiranju evropske političke zajednice.
 
Upitan da li njegovo odobravanje ove ideje znači da bi se Srbija priključila takvoj zajednici, Vučić je rekao da nisu svi detalji razrađeni ali da je on ukazao Mišelu da je za Srbiju jako važno slobodno kretanje robe i kapitala i „zelene linije za naše kamione“.
 
„Razgovaraću sa Vladom Srbije i verujem da ćemo se sa velikom nadom priključiti“, naveo je on.
 
Dvojica zvaničnika u više navrata su pomenula sastanak lidera svih 27 zemalja EU sa liderima Zapadnog Balkana koji je zakazan za 23. jun u Briselu i kada bi moglo da bude više reči kako o evrointegracijama tako i novim idejama koje iznosi Mišel, među kojima je i formiranje evropske geopolitičke zajednice.
 
„Ova poseta Mišela je energizacija svega što treba da se desi 23. juna u Briselu“, naveo je Vučić.
 
Pitanje sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu takođe je bilo na dnevnom redu sastanka ali Vučić nije želeo da se duže zadržava na ovoj temi.
 
Kako je on naveo, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na „veoma snažan način je izrazio želju i očekivanje da se Republika Srbija priključi sankcijama protiv Rusije“.
 
Vučić je istakao da ga je on upoznao sa našom situacijom i našim stavovima i zahvaljuje se na svakoj vrsti podrške koju je EU pružila Srbiji.
OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: