Srbija već dve decenije prva po iseljavanju mladih

Nacionalne vesti - Sreda 22.04.2015 - 13:57

Srbija je dve decenije prva u regionu po iseljavanju mladih i obrazovanih ljudi u inostranstvo, a druga u svetu, upozoreno je danas na Privrednom forumu mladih u Privrednoj komori Srbije.

Foto: E. Čonkić Foto: E. Čonkić

Potpredsednik Studentske konferencije univerziteta u Srbiji i koordinartror projekta "Privredni forum mladih 2015" Vladimir Radovanović rekao je da je prema podacima iz 2014. najviše nezaposlenih osoba u Srbiji starosti od 25 do 29 godina, odnosno oko 101.000 mladih, a da zatim slede nezaposleni od 20 do 24 godine, kojih ima oko 90.500.

- Trend povećavanja nezaposlenosti mladih traje od 2008. godine i nema naznaka da će biti prekinut - istakao je Radovanović na Forumu, kojem je Novinska agencija Tanjug medijski pokrovitelj. On je istakao  da su pomenute stope nezaposlenosti mladih u Srbiji više nego u susednim i zemljama EU.

Prema njegovim rečima, skoro 80 odsto mladih čeka na zaposlenje duže od godinu dana, zbog čega mladi sve više smatraju da je u Srbiji nemoguće pronaći posao i zato odlaze iz Srbije. Radovanović je poručio da država mora da preduzme nešto i nakon školovanja da mladima omogući da se zaposle.

Dekan Elektrotehničkiog fakulteta u Beogradu Branko Kovačević rekao je da je očigledno da postoji sistemska greška u odnosima države, privrede i obrazovanja, s obzirom na to da je najveći broj mladih nezaposlen.

Kovačević je istakao da znanje treba da bude osnov privrede, kako bi ona bila konkurentna i profitabilna, a ne "šrafciger industriju", aludirajući na industriju koja se bavi samo sklapanjem proizvoda od uvoznih delova.

TANJUG

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: