Struka danas sa Brnabić o trenutnim merama, sutra nova sednica

Nacionalne vesti - Nedelja 21.03.2021 - 13:36

Medicinski deo Kriznog štaba danas će imati prve konsultacije u vezi sa do sada uvedenim merama i njihovim efektima. Sednica štaba očekuje se sutra, a do tada sa doktorima razgovara premijerka Ana Brnabić.

FOTO: Screenshot FOTO: Screenshot
Prema ranijim najavama lekari će u svom sastavu zasedati danas, i analizirati sa medicinskog aspekta koliko su uvedene mere za nepunu nedelju dana doprinele u sprečavanju virusa. Taj zaključak i predlog da li i dalje nastaviti sa istim merama obrazložiće sutra na sednici i ostalim članovima Kriznog štaba, gde će se preseći sa kojim merama nastaviti od ponedeljka.
 
Prema trenutnim izgledima, medicinski deo Kriznog štaba spreman je da o popuštanju mera razgovara tek za sedam dana jer insistiraju da "zaključavanje" traje ukupno dve nedelje. Prema izjavi epidemiologa Branislava Tiodorovića, jasno je da će se za to i založiti.
 
"Moraćemo sigurno da produžimo mere i u onoj sledećoj nedelji", rekao je Tiodorović za TV Prva.
 
Prema saznanjima "Blica" politički, odnosno ekonomski deo štaba zahtevaće da se razmotri zasebno svaka delatnost, donesu pojedinačne mere, a ne jedinstvene koje se odnose na sve podjednako. Najglasniji u ovom zahtevu su predstavnici Grada Beograda.
 
Ovaj deo štaba smatra da vrata treba da otvore frizeri, kozmetičari, zanatlije poput obućara, bravara, ali i objekti poput stovarišta na otvorenom. Oni smatraju da nema posebnog razloga da se ne dozvoli i šalterska prodaja hrane i kafe.
 
U opticaju su dva osnovna modela: sve zanatlije rade, ali skraćeno, ili posebne mere za svaku delatnost.
 
Ono što je još neizvesno, kako piše Blic, jeste da li će se na ovoj sednici razmatrati predhodno najavljeni predlog dr Kona i dr Tiodorovića o društveno korisnom radu. Ova dva člana medicinskog dela Kriznog štaba nakon poslednje sednice izjavili su da ozbiljno razmišljaju o ovom predlogu kao adekvatnom rešenju za kažnjavanje onih koji postupaju u suprotnosti sa trenutnim epidemiološkim situacijama.
 
Koje mere su trenutno na snazi
 
Podsetimo da su prošli vikend lekari iz Kriznog štaba i premijerka Ana Brnabić razgovarali o hitnom pooštravanju mera, a odluku javnosti saopštili su tek u utorak. Mere koje su doneli stupile su na snagu narednog dana, i važe sve do ponedeljka.
 
Ovom usvojenom odlukom zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, (kafići, restorani, barovi), tržni centri, butici, bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport.
 
Ova zatvaranja nisu se odnosila na prodavnice prehrambene robe i supermarkete, trafike, pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopove, benzinske pumpe.
 
Rad je takođe bio dozvoljen šalterima državne uprave, poštama, bankama, osiguravajuća društvima i menjačnicama, preduzećima i fabrikama, kao i ostalim objektima u kojima se potrošači ne zadržavaju duže vreme.
 
Promene u radnom vremenu nisu imale ni apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, veterinarske apoteke.
OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: