Tači: Nova vlada u Prištini ukinuće takse

Nacionalne vesti - Utorak 24.09.2019 - 13:29

NJUJORK, PRIŠTINA - Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači javno je u Njujorku obećao da će nova vlada u Prištini, koja se bude formirala posle izbora, ukinuti takse uvedene na robu iz centralne Srbije, prenose današnje "Večernje novosti".

Tači se izjasnio na neformalnoj večeri FOTO: EPA/Petrit Prenaj Tači se izjasnio na neformalnoj večeri FOTO: EPA/Petrit Prenaj
Kako Novosti nezvanično saznaju, Tači je ovo izgovorio u nedelju uveče na tradicionalnoj neformalnoj večeri, koju je za lidere sa Zapadnog Balkana na marginama 74. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija organizovala odlazeća visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.
 
Za tim stolom, navode "Novosti", bio je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je ocenio da se Srbija zalaže za dijalog sa Prištinom i pronalaženje kompromisnog rešenja, a punopravno članstvo u EU predstavlja njen ključni spoljno-politički prioritet.
 
"Striktno poštovanje zaključenih i dogovorenih okvira regionalne saradnje svih učesnica u regionu, bez izuzetka je preduslov uspešne realizacije i unapređenja regionalne saradnje", naznačio je Dačić tokom neformalne večere.
 
U saopštenju EK kaže se da su na skupu čiji je domaćin bila Mogerinijeva svi podržali nastavak dijaloga Srbije i Kosova i "skoro postizanje pravnoobavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa".
 
U Briselu navode da su šefica EU diplomatije i predstavnici iz regiona razmotrili postignuti "značajan napredak" i sagledali buduće zadatke u cilju EU perspektive Zapadnog Balkana.
 
Kurti: Pripremićemo listu zahteva za koje smatramo da nam Srbija duguje
 
Lider pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je za prištinsku Kohu da bi se uvođenjem reciprociteta sa Srbijom poništili međunarodni pritisci na Kosovo i optužbe koji se iznose na političkoj, diplomatskoj, evropskoj i svetskoj areni.
 
Istovremeno bismo pokazali Srbiji da nije stvar u ceni, već u dostojanstvu i integritetu, rekao je Kurti.
 
On je dodao da uvođenje taksi od 100 odsto nije ideja za koju se zalagalo samoopredeljenje, već da su pozivali na bojkot srpske robe.
 
U slučaju da bude izabran, Kurti dodaje da bi njegova vlada za mesec dana izašla sa procenom kakav su uticaj na život građana imala 33 sporazuma koja su postignuta između Kosova i Srbije u Briselu.
 
Dijalog bi trebalo da vodi vlada Kosova, smatra Kurti i dodaje da bi kao premijer okupio principijelni pregovarački tim, u saradnji sa Briselom.
 
Trebalo bi da imamo dijalog o dijalogu, kako bi dijalog bio dobro pripremljen, rekao je Kurti i dodao da bi to moglo da traje, ali da će prve nedelje u kabinetu pokrenuti i dijalog sa kosovskim Srbima.
 
Nismo protiv dijaloga, ali on mora biti principijelan. U isto vreme, pripremićemo listu zahteva za koje smatramo da nam Srbija duguje, jer nijedna vlada, niti premijer nije pokretao pitanje sukcesije Jugoslavije ili ratnih reparacija od Srbije, naglasio je Kurti.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: