Učesnici protesta zatražili od Vučića da do Božića otera Rio Tinto iz Srbije

Nacionalne vesti - Subota 18.12.2021 - 15:53

Protest na poziv pokreta Ekološki ustanak završen je ispred Vlade Srbije danas oko 15 časova a sa skupa je upućen "ultimatum" predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da do Božića, 7. januara, "kaže Rio Tinto marš iz Srbije".

FOTO: Screenshot FOTO: Screenshot
Organizatori protesta su najavili da će u suprotnom, Vučić "imati opštu mobilizaciju širom Srbije".
 
Jedan od lidera Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta zatražio je sa ovog skupa uvođenje moratorijuma na iskopavanje litijuma u Srbiji, povlačenje prijava i sudskih procesa protiv učesnika prethodnih blokada saobraćaja širom zemlje i procesuiranje "onih koji su tukli građane" na tim skupovima.
 
On je poručio kompaniji Rio Tinto da im je "propao svaki evro" koji su uložili u Srbiju a predsedniku Aleksandru Vučiću da su građani "umorni" od njega i da je "vreme za rastanak".
 
Učesnicima protesta kojih je bilo više od 1.000 obratila se i glumica Svetlana Bojković koja je kazala da se mora nastaviti s protestima protiv najavljenog projekta kompanije Rio Tinto jer su, kako je ocenila, u pitanju "opstanak, život, zdravlje".
 
"To se ne sme dirati, prema tome marš Rio Tinto", rekla je Bojković.
 
Protest je protekao bez incidenata i bez vidljivog prisustva uniformisanih policajaca a raskrsnica Nemanjine i Ulice kneza Miloša bila je blokirana za saobraćaj oko sat vremena.
 
Nekoliko stotina građana okupilo se danas na poziv pokreta Ekološki ustanak ispred Vlade Srbije u Beogradu, na protestu protiv namere kompanije Rio Tinto da na području Jadra otvori rudnik litijuma.
 
Učesnici protesta nose zastave Ekološkog ustanka i transparente na kojima piše "Sindikate na blokade", "Sa koliko nula se piše izdaja?", "Istinu progovori državo".
 
Među okupljenima su organizatori iz Ekološkog ustanka, kao i lider Zajedno za Srbiju i Otvorene građanske platforme AKCIJA Nebojša Zelenović.
 
Organizatori skupa pozvali su građane na protest nakon što je iz Prostornog plana grada Loznice izbrisan rudnik kompanije "Rio tinto" naglasivši da je to "jedan uspešan korak", ali da ipak ne veruju na reč predstavnicima vlasti.
 
Pokret Ekološki ustanak zahteva da se ponište svi upravni akti, lokacijske dozvole, rešenja i odluke koji su potpisane sa kompanijom Rio tintom, čime bi se, kako smatraju, i formalno-pravno ta kompanija "proterala" iz zemlje.
 
Oni traže i da se obustave svi prekršajni i krivični postupci protiv građana koji su učestvovali na blokadama saobraćajnica, kao i procesuiranje svih "batinaša koji su vršili nasilje nad demonstrantima, kako na Šabačkom mostu, tako i na svim drugim mestima".
 
Masovne blokade saobraćajnica organizovane su prethodnih mesec dana na više od 50 lokacija u Srbiji zbog nezadovoljstva projektom "Jadar" kompanije Rio Tinto, kao i zbog spornih zakona o eksproprijaciji i referendumu, nakon čijeg povlačenja je od protesta odustao deo dotadašnjih organizatora.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: