Vek od prisajedinjenja Vojvodine: "Istorijska odluka"

Nacionalne vesti - Nedelja 25.11.2018 - 13:23

Novi Sad -- U Novom Sadu danas je otvoren Muzej prisajedinjenja 1918. godine povodom obeležavanja stogodišnjice priključenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Otkrivanje spomenika Kralju Petru FOTO: Printscreen Otkrivanje spomenika Kralju Petru FOTO: Printscreen
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je na svečanosti otvaranja da će ta institucija biti mesto nezaborava posvećeno velikanima.
 
"Ovo je događaj od ogromnog značaja, jer su se na današnji dan pre jednog veka voljom 757 poslanika vojvođanske oblasti prisajedinile Srbiji", rekao je Mirović i dodao da je tada točak istorije preusmeren.
 
Mirović je rekao da bezuslovno prisajedinjenje nisu izglasali samo Srbi, već su tada kao i danas, kako je rekao, sa nama bili Bunjevci, Slovaci, Rusini i mnogi drugi. 
 
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da je Velika narodna skupština 1918. godine donela sigurno najznačajniju odluku u 20. veku, odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. 
 
Ona je kazala da u jedinstvu leži najbolji način odbrane od svake opasnosti, a da su sloboda i ravnopravnost svih građana, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, najviša vrednost Srbije. 
 
"Naš Muzej prisajedinjenja ima nacionalni značaja kao mesto susreta sa stradalničkom i herojskom prošlošću. Ovo je od danas mesto našeg sećanja i ponosa", rekla je Maja Gojković. 
 
"Danas slavimo slobodu koju su nam doneli naši preci pre 100 godina", rekla je predsednica Skupštine Srbije. 
 
"Muzej prisajedinjenja, u kome svi uzdignute glave stojimo, ima ogroman nacionalni značaj, predstavlja simbol njihove neustrašive borbe za slobodu, kao i da će kao večno podsećanje na tu borbu ostati novim pokoljenjima", rekla je Gojkovićeva, istakavši da su se Velika narodna skupština u Novom Sadu i Veliki narodni zbor u Rumi vodili načelima i idealima slobode, ravnopravnosti, napretka i razvoja svih građana koji žive na ovom prostoru.
 
Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, ona je ukazala da sećajući se i slaveći naše pretke, danas slavimo tako željenu slobodu koju su nam doneli pre 100 godina, koji su ovenčani upravo tom neverovatnom pobedom i oslobođenjem porobljene otadžbine u Prvom svetskom ratu, omogućili istorijsku odluku Velike narodne skupštine. 
 
Gojkovićeva je naglasila da je Velika narodna skupština bila i veliki demokratski iskorak za to doba, budući da je bila višenacionalna, da je postojalo opšte pravo glasa, a posebnu pažnju zaslužuje činjenica da su u donošenju ove istorijske odluke za naš narod učestvovale i žene, njih sedam. 
 
"I to prvi put u Evropi, u vreme kada su Engleskinje, Francuskinje, Nemice o pravu glasa samo sanjale. To je bilo doba kada su žene pravo glasa imale malo gde u svetu, a kamoli mogućnost da budu birane i da učestvuju u radu skupštine", ukazala je Gojković. 
 
Predsednica Skupštine je naglasila da su ti principi slobode i ravnopravnosti i sada glavna vodilja i u AP Vojvodini i čitavoj Srbiji. "Sloboda i ravnopravnost svih naših građana, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, jesu suštinske vrednosti koje i danas negujemo. Naše različitosti, koje predano čuvamo, jesu naše zajedničko bogatstvo", poručila je Maja Gojković. 
 
Ona je napomenula da i danas, u složenim geopolitičkim okolnostima i nestabilnom okruženju, nemamo važnijeg interese nego da negujemo zajedništvo, čuvamo svoju teško stečenu slobodu, mir i stabilnost, kako bi za naše građane omogućili ekonomski i svaki drugi razvoj.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević otkrili su spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću u Novom Sadu. 
 
Spomenik je postavljen na Trgu republike i otklriven uz pesmu "Vostani Serbie". 
 
Bronzani spomenik je visok četiri metra i težak više od 3,5 tone, a delo je Unetničke livnice "Jeremić". 
 
Sa postamentom visok je oko 10 metara, a ima i ćiriličke natpise na sve četiri strane. Na južnoj strani piše "Petar Prvi Krađorđević 1844-1921", na severnoj "Kralj Srbije 1903-1918". Na zapadnoj strani je grb Kraljevine Srbije, a na istočnoj piše "Ruma, 24. novembar 1918, Novi Sad, 25. novembar 1918". Spomenik je izrađen po modelu akademskog vajara Zorana Ivanovića. 
 
Pre otkrivanja spomenika, okupljenim građanima i zvanicama su se obratili Vučić i Vučević, a glumac Lazar Ristovski govorio je monolog kralja Petra Prvog. 
 
"Dobrodošao kući. Izvini što nam je 84 godine trebalo da shvatimo da si ti onaj koji je pobedio i da ti konačno podignemo spomenik", poručio je Vučić u obraćanju.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: