“Vojno-patriotska obuka” pred zatvorenim očima države

Nacionalne vesti - Utorak 21.08.2018 - 07:17

Kako je moguće da policijska stanica Čajetine izda dozvolu, a opština čak i učestvuje u organizaciji navodno “omladinsko-patriotskog” kampa u kome deca vežbaju s oružjem za sada nije poznato. Tim pre što organizatori ne kriju da iza kampa stoji ultranacionalistička grupa iz Rusije E.N.O.T. Korp. Vlasti u Srbiji koje su morale znati za održavanje ovakvog skupa, reagovale su tek nakon opravdanih kritika javnosti.

Kamp se nesmetano odvijao celih nedelju dana FOTO: Printscreen Kamp se nesmetano odvijao celih nedelju dana FOTO: Printscreen
Kamp, navodno “omladinsko-patriotski” na Zlatiboru u kome su 10 devojčica i 34 dečaka od 12 do 23 godine srpski i ruski vojni veterani podučavali borilačkim i vojničkim veštinama, policija je zatvorila u četvrtak kasno uveče, tek nakon brojnih upozorenja medija i to dva dana pre nego što bi kamp svakako bio završen. 
 
Kako je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obrazložio, kamp je zatvoren zbog moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti. Činjenica da je ovakav kamp uopšte organizovan u Srbiji, da se nesmetano odvijao celih nedelju dana i da su u njemu deci obuku držali i pripadnici ruske ultranacionalističke grupe E.N.O.T. Korp otvorila je niz spornih pitanja na koja nadležne institucije nisu dale odgovore. Jedno od njih je kako nadležne institucije nisu znale za kamp, ako je SUP Čajetine, kako tvrde organizatori, dao saglasnost za održavanje ovog skupa. Predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije Željko Vukelić tvrdi za Insajder da je patrola policije obilazila kamp čak tri puta "bez zamerki".
 
Prema pisanju medija koji su bili na licu mesta, u ovom kampu, koji je otvoren 9. avgusta, srpski i ruski vojni veterani su obučavali mlade iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine vojničkim veštinama, uz korišćenje replika vatrenog oružja i to u vojničkim uniformama. Polaznici kampa su, tvrde organizatori, podučavani i preživljavanju u prirodi, pružanju prve pomoći, a kako organizatori posebno ističu, učili su ih i rodoljublju, patriotizmu i negovanju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.
 
Dozvolu za održavanje navodno patriotskog kampa dala je i opština Čajetina čiji je predsednik Milan Stamatović ujedno i predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije. Opština je organizatoru dala “lokaciju i materijalno-tehnička sredstva”, pa je slučaj prenet i na nivo političkog.
 
Stamatović je izjavio da je “omladinsko-patriotski kamp na Zlatiboru organizovan sa ciljem da se deca uče samoodbrani i preživljavanju u prirodi, a ne da bi se organizovao puč protiv vlasti Aleksandra Vučića” i rekao da oružje koje deca koriste nisu prave ruske puške, već kineske plastične igračke.
 
Nakon brojnih upozorenja medija da je u pitanju zloupotreba dece, ali i da je partner u organizovanju kampa ruska ultranacionalistička grupa E.N.O.T Korp, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je saopštio u petak da kamp na Zlatiboru više ne postoji, kao i da je dao nalog za njegovo raspuštanje.
 
"Mi smo dali nalog za raspuštanje kampa zbog moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti", rekao je Stefanović.
 
Sve ovo je urađeno tek dva dana pre zvaničnog završetka “vojno-patriotske obuke” mladih na Zlatiboru. Do tada, omladinsko-vojni kamp se održavao bez ikakvih problema i reakcije nadležnih institucija.
 
Željko Vukelić iz Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije za Insajder tvrdi da je organizovanje kampa regularno prijavljeno policiji.
 
"Skup je uredno prijavljen na propisanom obrascu u stanici policije u Čajetini gde je naveden broj dece i odraslih, kao i strani državljani. Navedene su takođe i sve radionice kao i cilj skupa. Sve uredno, sedam dana pre samog početka", kaže Vukelić.
 
On navodi i da je već drugog dana kampa dolazila patrola policije i da su to učinili još dva puta.
 
"Proveravali su aktivnosti u kampu, a takođe su bili i sedmi iIi osmi dan i nisu imali nikave zamerke", rekao je organizator kampa.
 
Imajući u vidu ove tvrdnje organizatora, novinari Insajdera su uputili Ministarstvu unutrašnjih poslova pitanje da li je MUP obavešten da je policijska stanica Čajetina dala saglasnost za održavanje kampa.
 
 
Partner kampa – ruska ultranacionalistička grupa E.N.O.T. Korp?
 
Prema pisanju sajta Radio Slobodna Evropa,  partner u organizovanju kampa Udruženju učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije je i ultranacionalistička grupa iz Rusije E.N.O.T. Korp.
 
Isti medij navodi da je u aprilu ove godine 30 tinejdžera iz Srbije otputovalo u Rusiju u Međunarodni kamp ratne patriotske omladine koji ova grupa organizuje, a koja je i pod pokroviteljstvom ruske Vlade.
 
Prema pisanju medija, članovi E.N.O.T. Korpa se dovode u vezu s ruskim paravojskama, a kako se navodi, u pitanju su i ruski veterani koji su se borili u Ukrajini, pa i u Siriji. Takođe, mediji navode da ova grupa decu trenira s pravim oružjem – puškama i noževima.
 
Navodi se i da je E.N.O.T. Korp nastao 2015. godine, u vreme sukoba u Ukrajini, a da je pod neformalnim upravljanjem Kremlja  i da za interese Rusije ratuje tamo gde ova zemlja ne želi zvanično da učestvuje u sukobima.
 
Za E.N.O.T. Korp se vezuje i podrška terorizmu, ali i povezanost sa neonacističkim odredom “Rusih”, čijim vođama se pripisuju ubistva i mučenja.
 
Organizator kampa na Zlatiboru Željko Vukelić tvrdi da je kamp „omladinsko-patriotski“, bez očiglednog militarističkog karaktera, i da im je namera bila da deci predoče kako da se snađu u raznim ekstremnim situacijama.
 
„Dosta ljudi kaže da ne treba decu učiti oružju, zašto to deci dajemo... Niko ovde nikoga ne prisiljava. Sve je na dobrovoljnoj bazi. Veliki deo roditelja iz Srbije jednostavno želi da deca okuse vojnički život. Mi smo u tradiciji ratnički narod“, rekao je Željko Vukelić iz Udruženja.
 
Vukelić je naglasio da su deca u kampu koristila „stare gumene, vežbovne puške“, koje je nekada koristila i vojska bivše Jugoslavije.
 
Inače, Ministarstvo odbrane se u odgovoru za RSE ogradilo od organizovanja i podrške ovom kampu.
 
"Ministarstvo odbrane ni na koji način nije učestvovalo u organizaciji 'Omladinsko patriotskog kampa Zlatibor 2018', niti su pripadnici Ministarstva prisustvovali njegovom otvaranju", odgovorili su kratko u dopisu RSE.
 
Iako je kamp bio održavan više od sedam dana pre nego što je policija reagovala i zatvorila ga, na njegovo održavanje nijedan zvaničnik nije reagovao, niti ga kritikovao.
 
Tek nakon pisanja medija, oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić s upozorenjem da „ono što se zbivalo na Zlatiboru u dečijem vojnom kampu Srbiji nije potrebno“, a poručio je i da „država to neće tolerisati“.
 
„Ma koliko bilo nepopularno, to nije Srbija budućnosti, nije Srbija kakvom želimo da se ponosimo. Roditelje molim da kada to i rade, ne rade u uniformama. A to su divna deca, sutra mogu i da budu dobri vojnici, ali zna se kad je vreme za vojsku, kad za učenje i školu“, poručio je predsednik.
 
Inače, ovaj kamp je došao u žižu javnosti kada je ruski portal Raša tudej objavio video snimak sa Zlatibora gde je, kako se navodi u opisu snimka, otvoren prvi kamp za decu, koji organizuju „srpske i ruske veteranske i patriotske grupe“.
 
 
Kršenje prava deteta i obučavanje u mirnodopskim uslovima
 
Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) saopštila je ranije da uključivanje dece u kampove na kojima prolaze vojničku obuku predstavlja grubo kršenje Konvencije o pravima deteta, kao i zloupotrebu dece, i daleko je od najboljeg interesa deteta, zbog čega je "nedopustivo i neprihvatljivo" da se kampovi i aktivnosti takvog tipa dodatno finansiraju iz javnog budžeta.
 
MODS je podsetio i da je Srbija potpisnica Opcionog protokola uz Konvenciju o pravima deteta o učešću dece u oružanim sukobima, koji je nastao iz potrebe da se deca zaštite od učešća u oružanim sukobima.
 
MODS je apelovao i na roditelje da ne dozvole da neko priprema njihovu decu za učešće u oružanim sukobima i da na taj način deca budu zloupotrebljena i izmanipulisana i pozvao nadležne državne organe i institucije, na nacionalnom i lokalnom nivou, da u budućnosti ne dozvole organizovanje i održavanje sličnih kampova i aktivnosti.
 
Kako je Radio Slobodna Evropa ranije objavio, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja trenutno radi na pisanju zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta, a u prednacrtu tog zakona, član 76. predviđa da je „obučavanje dece rukovanju i upotrebi oružja i vojnim veštinama zabranjeno u mirnodopskim uslovima“.
Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: