Pleme Čeroki traži od kompanije Džip da promeni ime terenskom vozilu

Zivot i stil - Utorak 23.02.2021 - 12:39

Poznato vozilo američke kompanije Džip (Jeep) "Čeroki", koje se proizvodi gotovo 50 godina, uskoro bi moglo da promeni naziv pošto je vođa istoimenog plemena američkih Indijanaca ocenio da je došlo vreme da firme i sportski timovi u SAD prestanu da koriste njihovo ime.

"Dosta je bilo" FOTO: Pixabay
Vođa plemena Čeroki Čak Hoskins rekao je firmi da ne toleriše da oni koriste ime "Čeroki", naveo je sinoć predstavnik plemena za Frans pres.
 
Hoskins je svoj stav izneo na video konferenciji 29. januara matičnoj kući Džipa, grupi Stelantis.
 
"Mislim da je došao trenutak u ovoj zemlji da firme i sportski timovi povuku imena, slike i maskote američkih Indijanaca sa svojih proizvoda, majica i timova", rekao je vođa Čerokija u saopštenju objavljenom 14. januara u američkom časopisu za automobile "Car and Driver".
 
On je rekao da je siguran da je to bilo dobronamerno ali da im više ne čini čast da vide svoje ime na nekom automobilu.
 
Kompanija Džip je uvela model terenskog vozila "Čeroki" 1974. posle čega je usledilo više modela.
 
"Najbolji način da nam se oda počast je da se više sazna o našoj vladi, našoj ulozi u ovoj zemlji, našoj istoriji, kulturi, jeziku i da se vodi konstruktivan dijalog sa plemenima koje priznaje savezna vlada", rekao je Čak Hoskins.
 
Američki fudbalski tim i košarkaški tim iz Vašingtona nedavno su pod pritiskom promenili svoje ime poteklo od američkih Indijanaca, Redskins (crvenokošci), odnosno Indijans.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: