Poplave u prethodne tri decenije najveće u poslednjih pet vekova

Zivot i stil - Četvrtak 23.07.2020 - 12:32

U protekle tri decenije Evropu su poharale najveće poplave reka u poslednjih pet vekova, pokazala je velika medjunarodna studija na Bečkom tehnološkom univerzitetu (TU Wien), u kojoj su učestvovale 34 istraživačka tima iz raznih delova Evrope.

I šteta sve veća i - nastavlja da raste FOTO: Profimedia I šteta sve veća i - nastavlja da raste FOTO: Profimedia
Studija prvi put pokazuje da se poplavne karakteristike razlikuju od onih iz prošlih vekova po obimu, temperaturi vazduha i sezonalnosti, navodi se članku objavljenom danas u časopisu "Nejčer" (Nature), prenosi agencija Hina. 
 
Poplave su na mnogim mestima veće nego pre, vremenski razmak je promenjen, a odnos izmedju pojave poplava i temperature vazduha preokrenut.
 
U prošlosti su se poplave češće dogadjale u hladnim razdobljima, dok je danas globalno zagrevanje jedan od glavnih pokretača njihovog porasta.
 
Za studiju su analizirane desetine hiljada istorijskih dokumenata koji sadrže izveštaje o poplavama od 1500. do 2016. godine.
 
Analizom podataka identifikovano je devet razdoblja s čestim poplavama i područja u kojima su se dogadjale. Ističu se razdoblje od 1560. do 1580. godine u zapadnoj i središnjoj Evropi, razdoblje od 1760. do 1800. u većem delu Evrope, period od 1840. do 1870. u zapadnoj i južnoj Evropi i razdoblje od 1990. do 2016. u zapadnoj i srednjoj Evropi.
 
Godišnja šteta od rečnih poplava u svetu procenjuje se na više 100 milijardi dolara - i nastavlja da raste.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: