Put Beograd-Zagreb da se nazove po Balaševiću

Zivot i stil - Ponedeljak 26.04.2021 - 12:10

Na društvenim mrežama pre nekoliko dana pojavio se predlog da se deo auto-puta od Beograda ka Zagrebu nazove po preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću.

Da mu se odužimo FOTO: YouTube screenshot Da mu se odužimo FOTO: YouTube screenshot
Inicijator te ideje Milan Janić kaže za N1 da je to za sada samo ideja i da zvanično nije pokrenuta nikakva akcija u tom pravcu.
 
„Odlazak Balaševića posebno teško je pao jednoj generaciji koja je odrastala i sazrevala uz njega, mi ne znamo za život bez Balaševića. On nam je mnogo toga ostavio i mi osećamo ogromnu zahvalnost, a postavlja se sada pitanje kako da mu se odužimo. Balašević je više puta rekao da je zaslužio ulicu u Novom Sadu, a kada je postao pisac rekao je – zaslužujem malo veću ulicu. Kako će Novi Sad to da rešava, nemam sumnju da će to biti kako dolikuje, ali ovo je pitanje malo šire – kako ćemo mi ostali građani Srbije da mu zahvalimo“, izjavio je Janić.
 
Dodaje i da je do te ideje došao razmišljajući o toj zahvalnosti.
 
„Palo mi je na pamet da ovaj deo auto-puta od Beograda do Batrovaca nazovemo po imenu Đorđa Balaševića. I tu vidim jednu simboliku – prvo, ceo taj put nalazi se u Panonskoj niziji, drugo, veći deo puta je u Vojvodini. Takođe, mislim da bismo davanjem imena putu pokazali jasnu poruku našim zapadnim komšijama – Hrvatskoj i BiH, pre svega, kako vidimo budućnost u našim odnosima. Ako mu damo ime po Đorđu Balaševiću, sasvim je sigurno da te odnose vidimo kao prijateljske, kao odnose saradnje, međusobnog razumevanja i poštovanja“, naglasio je Janić.
 
Nije se raspitivao o procedurama, dodaje.
 
„Smatrao sam da je u ovom trenutku dovoljno da se o tome razmišlja kao o mogućnosti“, rekao je i pojasnio da je predložena deonica deo međunarodnog auto-puta E-75 koji je dug 5.000 kilometara, a deo koji bi nosio ime po Balaševiću „bio bi dugačak par stotina kilometara“.
N1, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: