Antikorupcijska istraga protiv deset zvaničnika Srpske liste na KIM

Regionalne vesti - Ponedeljak 21.02.2022 - 12:06

Agencija za borbu protiv korupcije u Prištini otvorila je istragu protiv deset funkcionera Srpske liste zbog neprijavljivanja imovine.

Agencija trenutno vodi istragu protiv pet aktuelnih poslanika Srpske liste, a to su Verica Ćeranić, Zoran Mojsilović, Ljubinko Karadžić, Slavko Simić i Igor Simić, prenosi RTS pisanje Koha ditore.
 
Iz agencije su rekli da će se fokusirati na njihove višestruke funkcije unutar kosovskog sistema.
 
Poslanik i član Odbora za budžet, rad i transfere Verica Ćeranić je najmanje do kraja prošle godine bila na funkciji direktora Zavoda za zapošljavanje na Kosovu i Metohiji.
 
Poslanik Zoran Mojsilović je u međuvremenu postao i direktor Sportskog centra u Severnoj Mitrovici i nastavnik Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću, što je i naveo u antikorupcijskoj prijavi.
 
Ime Zorana Mojsilovića se pojavljuje i na zvaničnom sajtu fakulteta a postojanje ovog fakulteta nije predviđeno Zakonom o obrazovanju u kosovskim opštinama koje su dale proširene nadležnosti i zakonitost Univerzitetu u Severnoj Mitrovici, prenela je Beta.
 
Antikorupcijski se istražuje i bivši predsednik opštine Štrpce Bratislav Nikolić, koji je, kako je Radio Slobodna Evropa izvestila u avgustu prošle godine, i gradonačelnik paralelne opštine Štrpce. On je i jedan od 10 uhapšenih 21. decembra prošle godine, koje tužilaštvo sumnjiči da je protivzakonito pribavio milion evra za bespravnu gradnju u opštini koju je vodio.
 
Agencija istražuje i aktuelnog gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića i gradonačelnika Leposavića Zorana Todića. Todić je gradonačelnik Leposavića u oba sistema, dok je Radojević gradonačelnik Severne Mitrovice i obavlja funkciju u Penzionom fondu Srbije.
 
U međuvremenu je prijavljeno da je Slavko Simić bio na funkciji načelnika mitrovičkog okruga do avgusta 2021. godine, navodi se na zvaničnom sajtu Kancelarije za Kosovo, a Igor Simić je direktor kancelarije PIO fonda Srbije za Kosovo.
 
Na listi Agencije je i bivši narodni poslanik i bivši ministar Ministarstva lokalne uprave Ivan Todosijević, koji je u vreme kada je bio na funkciji poslanika, obavljao i funkciju predsednika paralelne opštine Zvečan.
 
Deseti je ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, koji je i direktor opštinskog preduzeća „Standard” registrovanog samo u Srbiji.
 
Koha ditore prenosi da Agencija vodi istragu za neprijavljivanje prihoda/imovine i funkcija, ali da uprkos izveštajima nije obrađivala nijednog visokog zvaničnika koji obavlja funkcije na Kosovu i u centralnoj Srbiji.
OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: