Beograd se oprašta od Borke Pavićević:

Regionalne vesti - Nedelja 30.06.2019 - 15:03

Borka Pavićević (72), dramaturškinja, osnivačica i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), mirovna aktivistkinja, kulturna radnica i kolumnistkinja, preminula je u Beogradu, saopštio je CZKD.

Borka Pavićević FOTO: B92 printscreen Borka Pavićević FOTO: B92 printscreen
U Ateljeu 212, u dramaturškom odeljenju, Borka Pavićević radila je 10 godina (1970-1981.), i u BITEF-u 20 godina. Dramaturg u pozorištima u Zenici, Splitu, Skoplju, Ljubljani, Subotici i Beogradu (1978-1991). Osnivač teatra Nova osećajnost u staroj beogradskoj Pivari (1981). Učesnica pokreta KPGT (Kazalište, pozorište, gledališče, teatar, 1984-1991.). Umetnička direktorka Beogradskog dramskog pozorišta, smenjena zbog političkog i javnog delovanja (1993). Učesnica je Civilnog pokreta otpora (1991). Članica Beogradskog kruga, udruženja slobodnih intelektualaca, od osnivanja, navodi se u saopštenju.
 
Borka Pavićević bila je osnivač i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (od 1994. godine). Pored toga, pisac kolumni u časopisu Susret, zatim nedeljniku Vreme, od njegovog osnivanja, i u dnevnom listu "Danas". Objavila je tri zbirke eseja: „Na ex – Postdejtonska moda“ (Novi Pazar, 1998), „Moda“ (Beograd, 1994) i „Glava u torbi“ (Beograd, 2017) – kao i tekstove u mnogobrojnim časopisima, zbornicima, dnevnim i nedeljnim novinama.
 
Od 1991. godine učestvovala je u mnogobrojnim antiratnim akcijama u Beogradu i drugim jugoslovenskim gradovima, u saradnji sa jugoslovenskim organizacijama koje su se zalagale za demokratizaciju i razvoj civilnog društva u Srbiji i regionu.
 
Dobitnik je nagrade Hirošima fondacije za mir i kulturu 2004; nagrade „Ruts“ Evropske kulturne fondacije za 2009. godinu, nagrade „Osvajanje slobode“ koju dodeljuje fond ”Maja Maršićević Tasić” 2005. godine, i nosilac je Ordena legije časti Republike Francuske 2002. godine.
 
Datum i vreme kremacije i komemoracije u Centru za kulturnu dekontaminaciju biće naknadno objavljeno, a Beograd, ali i ceo svet koji je prepoznao njenu ulogu u borbi za ljudska prava, danas se opraštaju od ove hrabre žene.
 
"Veliko poštovanje za neiscrpnu eneriju i hrabrost sa kojom je plenila i inspirisala druge na borbu protiv nepravde. Jedinstvena žena i drugarica koja će nam nedostajati", napisao je Radomir Lazović ispred inicijative Ne davimo Beograd, dok je Dobrica Veselinović poručio: "Obavezala si nas na borbu!
 
Noizz, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: