Bolnice u Beogradu pune, još četvoro mrtvih i Nišu, a troje u Novom Pazaru

Regionalne vesti - Nedelja 12.07.2020 - 13:22

Gotovo da nema kraja Srbije gde ne raste broj zaraženih koronavirusom. Beogradske bolnice su već danima prepune. Četvoro ljudi noćas je umrlo u Nišu, u Novom Pazaru troje, jedna osoba u Kraljevu i jedna u Šapcu. U kovid sistem od ponedeljka će i prvi put Institut za reumatologiju.

Veoma ozbiljna epidemiološka situacija FOTO: Depositphotos Veoma ozbiljna epidemiološka situacija FOTO: Depositphotos
Prema poslednjem preseku, u Srbiji je umrlo još 12 obolelih od kovida 19. Zaraza koronavirusom potvrđena je kod još 354 osobe. Trenutno je na respiratoru 139 pacijenata.
 
Gužve i višesatna čekanja postaju svakodnevica ispred kovid ambulanti - Šabac beleži 10 puta više obolelih nego u maju.
 
U Užicu se dnevno testira i do 200 ljudi. 
 
U Šumadijskom okrugu je 46 novoobolelih, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji 35.
 
Od sutra Krizni štab će se ponovo svakodnevno obraćati javnosti od 15 sati, a zbog popunjenosti kapaciteta beogradskih bolnica u kovid sistem ulazi prvi put Institut za reumatologiju. 
 
 
Tiodorović: Situacija u Nišu nepovoljna sa tendencijom da pređe u vanrednu
 
Situacija u Nišu i jugoistočnoj Srbiji je nepovoljna sa tendencijom da pređe i u vanrednu,  kaže za RTS epidemiolog Branislav Tiodorović.
 
"Ako budemo mere primenjivali u celini i budemo svi svesni situaciju ćemo staviti pod kontrolu, ali ćemo imati još umrlih i obolelih. Doći ćemo u situaciju da leto prođemo sa manjom tenzijom sa manjim problemom očuvanja zdravlja i da se polako spremamo za jesen", rekao je Tiodorović
 
 
Preminula još tri pacijenta u Novom Pazaru
 
Od posledica koronavirusa u Novom Pazaru preminula su još tri pacijenta, saopšteno je na konferenciji za novinare. 
 
Koordinator kovid bolnice u Novom Pazaru, doktor Mirsad Đerlek kaže da je u tom gradu dostignut vrh epidemije i najavio žestoku borbu sa kovidom.
 
"Mi se pripremamo da se u narednih pet dana uhvatimo sa punim kapacitetom u žestoku borbu", kaže Đerlek. 
 
 
Kon: Moguće vanredne mere ako se nastavi porast zaraženih
 
Epidemiolog Predrag Kon rekao je da postoji mogućnost uvođenja vanrednih mera, ukoliko se nastavi tendencija rasta broja zaraženih i izrazio nadu da do toga neće doći.
 
"Mi nemamo baš mnogo izlaza u daljem povećanju aktivnosti, nemamo drugog načina nego da se zatvorimo, da li će to biti vanredno stanje ili vanrdne mere, to je već pitanje. Ja se nadam da neće biti potrebe za tim, mada i dalje imamo povećanje", rekao je Kon za TV Prva.
 
 
Srđa Janković: Veoma ozbiljna epidemiološka situacija
 
Epidemiloška situacija u Srbiji veoma je ozbiljna, bez preke potrebe neće biti predlagane restiktivnije mere, ali u ovom trenutku ni to nije isključeno, jer se radi o borbi za opstanak, izjavio je imunolog Srđa Janković.
 
Kaže da niko nije očekivao ovakvo razbuktavanje epidemije koronavirusa.
 
Janković je za TV Pink rekao da sva okupljanja bez maske i fizičke distance predstavljaju potencijalni rizik.
 
Efekat skupova videće se za nekoliko dana na epidemiološkoj krivi, a zna se da je period inkubacije od pet do sedam dana, najduže 14 dana, objasnio je Janković.
 
Kada je reč o opterećenosti zdravstvenog sistema, Janković kaže da on i dalje opstaje i da će opstati ako se širenje epidemije ograniči.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: