Brišu se partije koje 8 godina ne izlaze na izbore

Regionalne vesti - Utorak 12.03.2019 - 12:24

Novi Zakon o političkim strankama čija je priprema u toku u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, između ostalog predviđa da se partija koja ne izađe na izbore u roku od osam godina briše iz registra stranaka, pišu "Večernje novosti".

Upripremi novi Zakon o političkim strankama FOTO: D. Ristić/OK Radio Upripremi novi Zakon o političkim strankama FOTO: D. Ristić/OK Radio
Jedna od novina koje će se najverovatnije naći u novom Zakonu je i da će, ukoliko se dve političke organizacije udružuju u jednu, morati da prikupe 10.000 overenih potpisa kao kada se osniva nova, kao i da sakupljeni parafi ne smeju u trenutku održavanja osnivačke skupštine da budu stariji do 12 meseci.
 
Usvajanjem novog propisa moglo bi da se stane na put osnivanju partija udruživanjem sa već postojećom, čime se izbegava ponovno prikupljanje potpisa, što je model koji se uveliko koristi, navode "Novosti".
 
Takođe broj političkih organizacija kojih je u Srbiji 112, iako na političkoj sceni aktivno učestvuje oko 30, znatno bi se smanjio.
 
- Ministarstvo je započelo postupak javnih konsultacija i objavilo polazne osnove za izmene i dopune Zakona o političkim strankama. Komentare i sugestije svi mogu da dostave do 15. marta - rečeno je "Novostima" u tom ministarstvu.
 
Kada je reč o manjinskim strankama, ostaje pravilo da moraju da sakupe 1.000 parafa. Novina je da naziv mora da sadrži jasnu odrednicu nacionalne manjine čije interese predstavlja. To u praksi znači da će svi predstavnici na primer, Mađara, Bugara ili Albanaca morati da imaju imena matičnih država u nazivu partije.
 
Stranka, kako se dodaje, ne može imati isto ime niti simbole kao postojeća. Može koristiti naziv političke organizacije koja je ugašena pre četiri godine. Ipak, mogu rezervisati ime unapred a javiti ministarstvu kako će se zvati.
 
Prema "Novostima", politička organizacija se briše iz registra ako ne obavlja aktivnosti u skladu sa zakonom, ukoliko se organi ne sastaju u rokovima predviđenim statutom, ili ako joj Ustavni sud zabrani rad.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: