Ere hoće da oteraju mini elektrane

Regionalne vesti - Petak 27.12.2019 - 12:29

Skupština Grada Užica prihvata inicijativu Udruženja građana za spasavanje vodotoka. Najveći grad Zapadne Srbije mogao bi da prestane da izdaje lokacijske dozvole za MHE

Dogovor funkcionera i udruženja građana FOTO: Facebook Dogovor funkcionera i udruženja građana FOTO: Facebook
Skupština Grada Užica mogla bi u narednom periodu doneti privremenu meru o prestanku izdavanja lokacijskih dozvola za izgradnju mini-hidrocentrala na teritoriji najvećeg grada Zapadne Srbije. To je rezultat dogovora lokalnih funkcionera i predstavnika udruženja građana Užička odbrambena liga.
 
Na teritoriji Užica postoji nekoliko mini-hidrocentrala (MHE). Planirana je izgradnja ukupno 18 takvih objekata, čime bi se ugrozili skoro svi vodotoci na teritoriji Užica.
 
- Od izgradnje MHE odustaju i u Evropskoj uniji koja je ovaj način proizvodnje energije prvobitno i uvela smatrajući je "zelenom energijom". Mnogo veća korist bila bi ako se smanje gubici EPS na elektromreži, umesto što se uništavaju potoci i reke - rekao je Ivan Petronijević, predstavnik Lige.
 
Liga je posle razgovora sa predstavnicima vlasti odustala od skupog referenduma o ovoj važnoj temi, a predložena je zabrana izdavanja lokacijskih uslova za MHE sve do donošenja novog Prostornog plana Užica koji će biti završen iduće godine.
 
- Naši predlozi su prihvaćeni, ponuđena rešenja su prihvatljiva, a kao krajnji rezultat očekujemo potpuni prestanak izgradnje novih MHE u Užicu - rekao je Mihailo Krstić, predsednik UO Užičke odbrambene lige.
 
Dve strane sada, uoči stavljanja predloga u skupštinsku proceduru, razmatraju sve pravne mogućnosti kako bi se moratorijum na gradnju MHE sproveo u delo.
 
Ukoliko donesu privremenu meru o prestanku izdavanja lokacijskih dozvola za izgradnju mini-hidrocentrala, Užice će biti drugi grad u Srbiji koji je u planovima oterao MHE sa svojih reka. Pre njih je to uradio Pirot, koji je prestao da izdaje dozvole za centrale u prostorima parka prirode.
 
ZAUSTAVLjENI U ROČNjAKU
 
UPRAVA za urbanizam grada Užica je nedavno oduzela dozvolu za gradnju mini-hidroelektrane firmi "Hidro duo", četiri godine nakon što je ista uprava izdala dozvolu investitoru. Investitor je započeo gradnju na Ročnjačkom potoku u selu Bioska, u slivu jezera Vrutci. Usledili su protesti meštana, a zatim je građanska čitaonica "Libergraf" preduzela niz pravnih mera da gradnju zaustavi. Nakon pravne borbe dozvola je poništena. Usledila je inicijativa Užičke odbrambene lige za stavljanje moratorijuma na izdavanje lokacijskih uslova za izgradnju MHE.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: