Grip se širi među decom: Pedijatri imaju pune ruke posla

Regionalne vesti - Četvrtak 06.02.2020 - 12:59

Od početka drugog polugodišta pedijatri pregledali 4.000 školaraca

Širenje oboljenja se očekuje tek u februaru FOTO: Thinkstock Širenje oboljenja se očekuje tek u februaru FOTO: Thinkstock
Lekari u Kikindi imaju pune ruke posla. Svakog dana od početka drugog polugodišta u Dečjem i školskom dispanzeru sve je veći broj mališana koja imaju prehladu, a pedijatrima se u tom periodu javilo skoro 4.000 dece. Kod dvoje predškolaca registrovan je virus gripa tipa AH3.
 
Time su se potvrdile prognoze epidemiologa iz Zavoda za javno zdravlje da se širenje oboljenja očekuje tek u februaru, jer je virus gripa tipa AH1N1 i tipa B kod dvoje odraslih pacijenata potvrđen 24. januara.
 
Za tri nedelje od početka drugog polugodišta u Školskom dispanzeru lekari su pregledali čak 1.904 pacijenta, a kod 199 školaraca dijagnostikovana su oboljenja slična gripu.
 
- Već prve nedelje posle raspusta u Dečjem dispanzeru pregledali smo 670 bolesne dece, od kojih je 20 imalo oboljenja slična gripu. Nedelju kasnije imali smo još 205 obolelih, a njih 37 je imalo oboljenja nalik gripu. Prošla nedelja je bila "udarna", jer je u dispanzeru bilo oko 1.000 pacijenata, a oboljenje je dijagnostikovano kod 96 dece - izjavila je dr Vesna Tomin, načelnica Dečjeg dispanzera.
 
Ovakva situacija nije iznenađenje, jer je pre deset dana, kada je grip tipa AH1N1 i tipa B potvrđen kod dvoje odraslih pacijenata, epidemiolog Tatjana Karać iz Zavoda za javno zdravlje izjavila da se porast broje obolelih tek očekuje. Simptomi oboljenja su visoka temperatura, malaksalost i bolovi u celom telu.
 
 
ZABRANjENE POSETE BOLNICAMA
 
Još pre deset dana uvedena je mera zabrane posete pacijentima koji se nalaze na lečenju u bolnicama u Kikindi, Senti i Novom Kneževcu. Da bi se sprečilo širenje virusa gripa, od tada nisu dozvoljene ni posete Gerontološkom centru u Kikindi.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: