Još dve žrtve gripa u Nišu

Regionalne vesti - Subota 09.02.2019 - 14:09

U Kliničkom centru u Nišu preminule su još dve osobe od posledica gripa. U ovom gradu juče je prijavljena epidemija.

Na Dečijoj internoj klinici je osmoro dece FOTO: D. Ristić/OK RAdio Na Dečijoj internoj klinici je osmoro dece FOTO: D. Ristić/OK RAdio
Preminula su dva pacijenta iz Niša i okoline, starosti 75 i 66 godina, potvrđeno je RTS-u na niškoj Klinici za infektivne bolesti.
 
Sa njihovom smrću, broj žrtava komplikacija izazvanih gripom u Nišu povećan je na pet.
 
Direktor Klinike za infektivne bolesti Miodrag Vrbić kaže za RTS da su na lečenju još 32 pacijenta, od čega je 11 na aparatima za veštačko disanje.
 
"To su najteže komplikacije i veoma je veliki procenat smrtnosti kada se dođe do aparata", napominje Vrbić.
 
Na Dečijoj internoj klinici je osmoro dece sa simptomima gripa i njihovo stanje je dobro.
 
"Ovo je isti onaj virus otprilike u doba takozvanog svinjskog gripa - znači AH1N1, koji je tada imao pandemijske razmere. Ne možemo da kažemo da je on posebno teži, ali je sigurno veći broj obolelih. Naravno da najveći broj njih prođe bez ikakvih komplikacija, ali je moguće da se i kod poptuno zdravih, čak mlađih osoba, pojavi ta preterana reakcija organizma na virus, koja je sama po sebi smrtonosna", objašnjava Vrbić.
 
Kako kaže, ne postoje specijalne mere kako bismo mogli da se zaštitimo od gripa, ali apeluje na izbegavanje velikih skupova i nošenje maski.
 
"Mi nemamo tu kulturu, kao Kinezi na primer, svi nose maske gde je veća grupa ljudi. Trebalo bi da se štitimo", istakao je Vrbić.
 
Dodaje da vakcinacija u ovom trenutku ima smisla, ako možete da obezbedite nekoliko nedelja izolacije, tj. ako uspete da izbegnete rizik od zaraze.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: