Lane ubijeno najmanje 27 žena: Svaka četvrta prijavljivala nasilje

Regionalne vesti - Ponedeljak 18.05.2020 - 14:08

Podaci Pokrajinskog zaštitnika građana o žrtvama u porodično-partnerskom odnosu

Najradikalniji vid nasilja prema ženama je femicid FOTO:Thinkstock Najradikalniji vid nasilja prema ženama je femicid FOTO:Thinkstock
Na osnovu praćenja medijskog izveštavanja o nasilju u porodici, Pokrajinski zaštitnik građana je došao do podataka da je u Srbiji u 2019. godini ubijeno najmanje 27 žena u porodično-partnerskom odnosu. Najveći broj žena -19, ubijen je od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera, a svaka četvrta žena je u ranijem periodu prijavljivala nasilje u porodici. U dva slučaja, ubica je u trenutku ubistva imao izrečenu meru zabrane kontaktiranja i prilaska žrtvi.
 
Ovi podaci, kako navodi Pokrajinski zaštitnik građana, pokazuju da nije dovoljno samo osnažiti žrtve da prijave nasilje u porodici, već je neophodno da nadležni organi, ustanove i profesionalci koji rade u njima prepoznaju sve faktore rizika i blagovremeno i adekvatno reaguju na sve oblike nasilja, kako ne bi došlo da njegovog najekstremnijeg oblika – femicida.
 
- Žene su najviše izložene rodno zasnovanom nasilju upravo u okviru porodično-partnerskih odnosa – ističe Pokrajinski zaštitnik građana. - Patrijarhalna shvatanja, koja su i dalje dominantna u našem društvu, jedan su od osnovnih razloga zbog kojih se na nasilje u porodici često gleda kao na „privatnu stvar“. Najradikalniji vid nasilja prema ženama je femicid, odnosno ubistvo žene zato što je žena, motivisano mržnjom prema ženama i željom za dominacijom i kontrolom nad njenim životom.
 
Diskriminacija, nasilje i nejednak odnos moći se reflektuju kroz rodno zasnovana ubistva.
 
Širom sveta, većina žena strada upravo od strane svojih sadašnjih ili bivših partnera, pri čemu ubistvo predstavlja samo eskalaciju dugogodišnjeg nasilja u vezi, bilo ono fizičko, psihičko, seksualno ili ekonomsko. Dom, mesto na kojem bi svako trebalo da se oseća najsigurnije, ujedno je i mesto na kojem je najveća šansa da će žena biti ubijena.
 
U našoj državi još uvek ne postoje zvanični statistički podaci o femicidu, što znatno otežava analizu i sprečavanje ove pojave.
 
- U proteklih 10 godina, u Srbiji je više od 300 žena stradalo u slučajevima porodično-partnerskog nasilja – podseća Pokrajinski ombudsman. - Ovo nije problem samo porodica nastradalih ili nadležnih institucija, već celokupnog društva, svih građana i svakog od nas pojedinačno. Iako se na ovaj datum sećamo nastradalih žena, na svaki oblik nasilja nad ženama dužni smo da reagujemo, ne samo danas, nego i svakog dana.
 
Vlada Republike Srbije proglasila je 2017. godine 18. maj Danom sećanja na žene žrtve nasilja. Ovaj datum je odabran jer je 16, 17. i 18. maja 2015. godine čak sedam žena u Srbiji ubijeno u porodično-partnerskom nasilju.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: