Mini biblioteka ,,Knjiga na dar“ iz Belgoroda krenula ka Nišu

Regionalne vesti - Nedelja 06.09.2020 - 11:37

Uz pomoć ambasade Rusije u Republici Srbiji i Ruske humanitarne misije, preko 400 kilograma „intelektualnog“ tereta biće isporučeno Ruskoj kući u Beogradu, Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci, Univerzitetu u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Univerzitetskoj biblioteci ,,Nikola Tesla“ iz Niša i Osnovnoj školi ,,Bubanjski heroji“ iz Niša.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

‘’Knjige iz Belgoroda sutra kreću ka Moskvi. Knjige će biti diplomatskom poštom isporučene u Srbiju, očekuje se da na određena mesta u Srbiji stignu do kraja meseca’’, naglašava Đorđe Bojanić, profesor istorije u OŠ ‘’Bubanjski heroji’’.

U okviru kampanje ,,Knjiga na dar“ ruski prijatelji su svojim prijateljima i partnerima poslali na poklon oko 1000 knjiga koje je Belgorodski državni tehnološki univerzitet „V.G. Šuhov“ prikupio u okviru kampanje. Organizator akcije je Institut za srpski jezik i komunikacije Belgorodskog državnog tehnološkog univerziteta „V.G. Šuhov“.

‘’Veliki doprinos pružilo je Odeljenje za omladinsku politiku uprave grada Belgoroda, Slovenskog centra kulture, Belgorodskog državnog instituta za umetnost i kulturu, Beloruskog državnog instituta za kulturu i umetnost i lično Aleksandre Androsove i Biblioteke-muzeja Puškina u Belgorodu ,,saradnja“ međunarodni odnosi’’, kaže Đorđe Bojanić.

Na ovaj način se nastavlja saradnja OŠ ‘’Bubanjski heroji’’ sa  školom iz Ruske Federacije. Potpisana je i nova međunarodna rusko-srpsku prosvetna saradnja iz istorije i veronauke, za školsku 2020/21. godinu između Osnovne škole broj 11  iz Šuje Ivanovske oblasti, Ruska Federacija,  koju  predstavlja direktor Bodrjagina Jelena Borisovna i Osnovne škole ,,Bubanjski heroji“ iz Niša  koju  predstavlja  direktor škole Verica Radenković.

‘’ Polje saradnje, odnosno predmet zajedničkog sporazuma, uključuje raznovrsnu komunikaciju između učenika Rusije i Srbije. Jedna od aktivnosti je i promocija dokumentarnih filmova «Spomenici ratnim herojima u Rusiji i Srbiji», «Znamenitosti grada Šuje i okoline» – kaže Đorđe Bojanić.

Čas zajednički pripremaju profesori istorije  Muravjov A. N, Đorđe Bojanić i Dejan Jovanović  i njihovi učenici tokom naredne školske godine.

Već duži niz godina OŠ “Bubanjski heroji” iz Niša je u međunarodnoj saradnji sa više ruskih škola.

‘’ Cilj je uvek isti, proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije kroz korelaciju predmeta, i da iz tog zajedničkog rada, gledajući te filmove koji su titlovani, deca kako u Rusiji tako i u Srbiji nauče nešto novo’’, naglašava Đorđe Bojanić. ‘’Biće ovo neobično za sve nas, obostrano nismo želeli da prekidamo dugogodišnju saradnju, uprkos epidemiji Kovid. Videćemo kako će sve proteći, tu je tehnologija koja će da nas spoji’’, ističe Đorđe Bojanić.


 

OK Radio, Jug press

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: