Ministarstvo traži smenu tri niška dekana zbog nepotizma

Regionalne vesti - Četvrtak 14.03.2019 - 14:18

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije zatražilo je od Saveta fakulteta smenu još dvoje dekana iz Niša, a u pitanju su dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Milovan Bratić i dekan Fakulteta umetnosti u Nišu Suzana Kostić.

Ministar prosvete Mladen Šarčević FOTO: YouTube printscreen Ministar prosvete Mladen Šarčević FOTO: YouTube printscreen
Kako je prošle nedelje najavio Blic, Ministarstvo prosvete zatražilo smenu dekana Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu Petra Mitkovića, nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila nepravilnosti u njegovom radu, prenosi Jugmedia.
 
Iz ministarstva su za ovaj list potvrdili da je sada zatražena i smena još dvoje čelnika fakulteta za koje je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila, između ostalog, da su sami sebi dodeljivali novac, u slučaju Bratića, a zatim davali posao bliskim ljudima, u slučaju Kostićeve.
 
“Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zatražilo je postupanje Saveta fakulteta i u slučaju dekana DIF-a Milovana Bratića i dekana Fakulteta umetnosti u Nišu Suzane Kostić”, odgovor je navedenog ministarstva Blicu na pitanje šta će biti sa još dvoje dekana za koje je Agencija za borbu protiv korupcije predlolžila smenu.
 
Na pitanje da li će Savet fakulteta postupiti prema nalogu ministarstva i razrešiti sa funkcije dekana Bratića, na Fakultetu sporta rekli su da nisu iz ministarstva dobili nikakvu preporuku, niti dopis o razrešenju.
 
“Da je stiglo, Savet bi postupio po tom dopisu, ali ovako nemamo šta da kažemo osim da o tome ne znamo ništa”, naveli su iz tog fakulteta.
 
Pitanje da li će Savet fakulteta ispoštovati preporuku Ministarstva prosvete o razrešenju Suzane Kostić Blic je uputio i Fakultetu umetnosti u Nišu, ali nije dobio odgovor do zaključenja broja.
 
Blic podseća da iako je Agencija za borbu protiv korupcije donela konačnu odluku kojom se traži smena troje niških dekana, a u međuvremenu je promenjen Zakon o visokom obrazovanju tako da ovu funkciju ne mogu da obavljaju ljudi za koje je takva odluka doneta, Senat Univerziteta u Nišu im je u oktobru prošle godine produžio mandat.
 
Prema pisanju lista, kada je u pitanju dekan Batić, Agencija je utvrdila da je on sklopio sporazum o saradnji sa džudo klubom “Kinezis”, čiji je osnivač, te da je jednog od trenera tog kluba zaposlio kao domara na svom fakultetu.
 
U rešenju Agencije, kako se navodi, stoji i da je Bratić prekršio zakon tako što je kao član Saveta Univerziteta u Nišu, ucestvovao u izboru svoje kćerke, inače profesorke na Fakultetu umetnosti, u Komitet za etička pitanja Univerziteta, a da to nije prijavio Agenciji.
 
Smenu Kostićeve, Agencija je tražila jer je na Fakultetu umetnosti zaposlila sina, tadašnjeg predsednika Saveta fakulteta Dragana Žunića.
 
Takođe, smena je zatražena jer je Kostićeva angažovala svoju sestru, koja je advokat iz Leskovca, kao pravnog zastupnika Fakulteta u slučaju tužbe jedne od zaposlenih zbog mobinga.
 
Fakultet je sestri Kostićeve na ime naknade za advokatske usluge platio 273.000 dinara, piše Blic.
Jugmedia, Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: