Na liniji borbe protiv fašizma

Regionalne vesti - Nedelja 26.05.2019 - 12:54

Uređen spomen-park na brdu Vidrak iznad Valjeva, na kom je spomenik heroju Stevanu Filipoviću

Junak koji je zadivio svet: Spomenik Stevanu Filipoviću FOTO: YouTube/Timelaps Valjevo printscreen Junak koji je zadivio svet: Spomenik Stevanu Filipoviću FOTO: YouTube/Timelaps Valjevo printscreen
Socijalistička omladina SPS-a, sa Udruženjem akcijaša i volontera, uredila je spomen-park na brdu Vidrak, na kom se nalazi grandiozni spomenik narodnom heroju, partizanu Stevanu Filipoviću, koga su pre 77 godina nacisti obesili u centru Valjeva. U tom trenutku, prkoseći okupatoru, Stevan Filipović podigao je ruke stisnuvši pesnice, a taj njegov gest postao je simbol otpora na svetskom nivou.
 
Stjepan-Stevan Filipović, rođen u Opuzenu, bio je komandant Tamnavsko-kolubarskog partizanskog bataljona. Zarobljen je 24. decembra 1941. u selu Trbosilje kod Loznice. Četnici Koste Pećanca predali su ga žandarmima, a oni izručili Nemcima, koji su ga zverski mučili, kako bi izdao partizane i njihove saradnike. Pošto ništa nije priznao, premešten je u Valjevo, gde je javno obešen 22. maja 1942.
 
Na vešalima, sa visoko uzdignutim rukama, uzvikivao je antifašističke parole, a tada je nastala fotografija po kojoj je u svetu postao simbol prkosa i otpora fašizmu.
 
- Nemojte da pokažete da naša smrt znači njihovu pobedu, bile su reči koje je Stevan Filipović uputio svojim drugovima, saborcima, kada je odvođen u samicu, neposredno pre izvršenja smrtne kazne - ističu članovi Socijalističke omladine Valjeva. - Najdoslednije čuvamo tradiciju antifašističke borbe, pokazaćemo da ujedinjeni stojimo na liniji odbrane protiv retrogradnih fašističkih ideja.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: