"Najugroženiji zdravstveni sistem, a ne ugostitelji"

Regionalne vesti - Utorak 23.03.2021 - 13:49

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da je zdravstveni sistem trenutno najugroženiji, a ne ugostitelji i da je stav medicinskog dela Kriznog štaba da se spreče svi kontakti, ali da razume „ekonomski diktat” i zašto nije doneta odluka o potpunom zatvaranju.

"Pet dana potpune zatvorenosti nije dovoljno" FOTO: Getty Images
Kon je kazao da pet dana potpune zatvorenosti nije dovoljno i da otvaranje svih objekata, osim tržnih centara i ugostiteljskih objekata, otežava sprečavanje kontakata.
 
On je izjavio da bi aktivnost virusa mogla da se stabilizuje ako bi se, kaže, poštovale propisane mere – devet kvadratnih metara distance, a u fitnes i spa centrima 16 kvadratnih metara.
 
Kon smatra da, ukoliko bi zatvaranje u Srbiji trajalo kao u zapadnoj Evropi, ne bismo mogli da opstanemo.
 
„Treba da se shvati da, ako je samo jedan segment društva najugroženiji, onda društvo treba da nađe način da pomogne, a trenutno je najugroženiji zdravstveni sistem. Ugostitelji jesu finansijski i u smislu opstanka, ali na ivici opstanka je zdravstveni sistem”, naglasio je Kon, preneo je Tanjug.
 
On je kazao da su ugostiteljski objekti, pre svega kafići i restorani, glavna mesta na kojima se ne poštuju mere i da su, dodaje, dokazano najčešća mesta zaražavanja.
 
Kada je reč o popuštanju mera prema ugostiteljima, otvaranje bašti je, kaže, realan zahtev u perspektivi.
 
Dodao je da će pitanje otvaranja bašti doći na dnevni red kada, kako kaže, počne da padne aktivnost virusa.
 
Komentarišući okupljanje i kolo kod spomenika Stefanu Nemanji, Kon je rekao da ne doživljava to toliko tragično jer je, kaže, očigledna potreba za životom, ali da je to jako uvredljivo za zdravstvene radnike u kovid sistemu.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: