NI: Opozicija opet zajedno na godišnjicu protesta

Regionalne vesti - Sreda 18.11.2015 - 17:16

Nakon skoro dve decenije od velikih građanskih protesta u Nišu, odbornici opozicije ukazuju na sumrak demokratije i medijski mrak i najavljuju novu koaliciju. Svedoci svega što se dešavalo prethodnih godina kažu da to nije isto.

Protest pre 19 godina po ciči zimi; Foto: Saša Đorđević Protest pre 19 godina po ciči zimi; Foto: Saša Đorđević

Tog 18. novembra 1996. godine Nišlije su na ulice izašle ogorčene izbornom krađom na lokalnim izborima koji su održani dan ranije.

88 dana se protestovalo na niškim ulicama, a sve se završilo krajem januara 1997. godine kada je tadašnji predsednik republike Slobodan Milošević tražio usvajanje specijalnog zakona kojim je priznata pobeda opozicije u Nišu na osnovu nalaza misije OEBS-a.

Za predsenika Skupštine Grada Niša, u kojoj je opoziciona koalicija "Zajedno" imala većinu, izabran je Zoran Živković, a za predsednika gradske vlade Branislav Jovanović, tadašnji član SPO.

Jovanović je danas, nakon neemitovanja prenosa sednice niške Skupštine, kao lider Narodnog pokreta Srbije, njegove sedme stranke od 1996. godine, najavio novo okupljanje opozicije u Nišu u kojoj bi bili članovi SDS, DS i DSS.

Muka će nas naterati na ujedinjenje. Ja sam siguran da je vladajuća većina uspela da nas ujedini i siguran sam da će jedna lista “Da Niš zablista” omogućiti da dođe do promena na lokalnom nivou - rekao je Jovanović nakon napuštanja sednice.

Međutim, Zorica Miladinović novinarka lista “Danas”, pre 18 godina sa niških ulica je izveštavala za “Našu borbu” i kako kaže, sadašnje najave formiranja koalicije opozicionih stranaka je nešto “što je prilično različito od onoga što se dešavalo 1996. godine”.

Tada je, kako kaže Miladinovićeva, to bio građanski protest koji su formalno predvodili predstavnici opozicionih stranaka.

Tih godina su građani još bili politički nevini. Verovali su da postoji alternativa Miloševićevom režimu i da će ta alternativa raditi bolje i drugačije.

Danas su građani još siromašniji nego tada, iscrpljeniji, imaju manje energije, imaju mnogo manje nade i mislim da ne vide tu alternativu, koje objektivno i nema - kaže Miladinovićeva.

Niška novinarka kaže da bi motivacija kod građana bila veća da su u pitanju neke nove političke ličnosti.

Volela bih da grešim, ali s obzirom da su to maltene isti ljudi kao 1996. godine, kojima je kredibilitet značajno okrnjen, ne verujem da oni mogu biti predvodnici nekog novog građanskog protesta.

 A nema ni kritične mase, ni velike energije koja je tada postojala - kaže novinarka “Danasa”.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: