Nova COVID laboratorija: Počelo testiranje i na niškom Medicinskom fakultetu na najsavremenijem aparatu

Regionalne vesti - Sreda 22.04.2020 - 14:11

Medicinski fakultet u Nišu počeo je da radi testiranje uzoraka biološkog materijala bolesnika na prisustvo COVID-19 infekcije

Radi se testiranje uzoraka biološkog materijala bolesnika FOTO: Thinkstock Radi se testiranje uzoraka biološkog materijala bolesnika FOTO: Thinkstock
Za analizu uzoraka koristi se najsavremeniji real-time PCR aparat u vlasništvu Klinike za kardiohirurgiju koja je bila spremna još krajem marta da organizuje rad ovog aparat za potrebe testiranja ali su nadležni procenili da „je on u rezervi zbog specifičnih testova“. Ipak, zahvaljujući angažovanju Medicinskog fakulteta aparat je stavljen u funkciju.
 
- Ekipi mladih stručnjaka dr Vukici Đorđević i dr Mileni Bogdanović, koje su prve počele dijagnostiku korona virusa u Nišu u novoformiranoj laboratoriji, pridružili su se ugledni nastavnici fakulteta prof. dr Tatjana Jevtović Stoimenov, docenti Miloš Kostić i Nikola Stefanović i asistent dr Milan Lazarević. Svi mi na fakultetu ponosni smo na dekana, prof. dr Dobrilu Stanković - Đorđević, koja je inicirala, organizovala i realizovala ideju o formiranju nove laboratorije u ovom veoma važnom i teškom trenutku za našu otadžbinu- objavio je direktor pomenute klinikke dr Dragan Milić.
 
Klinika za kardiohirurgiju novembra prošle godine dobila je na poklon od strane Evropske komande Američke vojske ovaj najmoderniji i najsavremeniji aparat koji je od strane nadležnih svetskih institucija i preporučen za ispitivanje biološkog materijala na prisustvo korona virusa. Aparat je u stanju da vrši analizu 96 uzoraka odjednom a sami rezultati se dobijaju za 2 sata. Dakle, ovim aparatom mogu se uraditi oko 1200 analiza za 24 sata.
 
- Zahvalni smo i kompaniji Aluramed koja je svojom donacijom obezbedila neophodne pipete koje će olakšati rad i omogućiti veći broj analiza- navodi Milić.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: