Obeležavanje godišnjice ubistva Zorana Đinđića

Regionalne vesti - Petak 12.03.2021 - 14:52

Premijerka Ana Brnabić je danas, zajedno sa ministrima, položila venac kod ulaza u Vladu Srbije, na mestu gde je pre 18 godina u atentatu ubijen Zoran Đinđić, prvi premijer Srbije posle smene Slobodana Miloševića i pobede opozicije na izborima.

Đinđić je ubijen 12. marta 2003. u dvorištu zgrade Vlade Srbije FOTO: YouTube screenshot Đinđić je ubijen 12. marta 2003. u dvorištu zgrade Vlade Srbije FOTO: YouTube screenshot
Na traci na vencu je ispisano „Dr Zoranu Đinđiću – Vlada Republike Srbije“.
 
Đinđić je ubijen 12. marta 2003. u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.
 
Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada Miloševićevog režima 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS).
 
Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi, a Srbija se otvorila prema svetu.
 
Politička pozadina ubistva Đinđića, koji je bio prvi demokratski premijer Srbije, nije istražena.
 
Delegacija DS položila vence na grob Zorana Đinđića
 
Delegacija Demokratske stranke na čelu sa predsednikom DS Zoranom Lutovcem položila je danas vence i cveće na grob ubijenog premijera Srbije i nekadašnjeg predsednika DS Zorana Đinđića.
 
Lutovac je ocenio da je Srbija 18 godina posle ubistva Đinđića bliža propadanju iz ’90-ih, nego Evropskoj uniji i da, nažalost, Đinđić nije bio u pravu kada je rekao da se reforme u Srbiji neće zaustaviti njegovim uklanjanjem, navedeno je u saopštenju DS.
 
„Upravo se to desilo. I simbolički i suštinski reforme su najpre zaustavljene, a potom smo se vratili nekoliko koraka nazad i u pogledu ekonomskih, političkih i pravnih regormi. Nema vladavine prava, slobode medija, niti slobodnih izbora“, rekao je Lutovac.
 
On je ocenio da je odnos vlasti i organizovanog kriminala poremećen, ali ne i prekinut i da se sukobi unutar njihovih grupa odražavaju na celo društvo.
 
Dodao je da ljudi odlaze iz Srbije ne samo zbog siromaštva, već zbog nepodnošljivog stanja u društvu kojim „vladaju najgori“.
 
„Na nama je na DS, na drugim političkim strankama, udruženjima i građanima da se tome suprotstvaimo i da se u jedinstvenom frontu izborima za normalan živor u uređenoj državi“, rekao je Lutovac.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: