Otkazan štrajk u Krušiku, dogovor sa državom u minut do 12

Regionalne vesti - Sreda 23.02.2022 - 13:00

Najavljeni štrajk u valjevskom „Krušiku” otkazan je nakon hitnog sastanka i dogovora fabričkih sindikata sa predstavnicima Ministarstva odbrane, izjavio je danas za portal Nezavisnost.org predsednik sindikata Nezavisnost u toj kompaniji Dragan Živković.

FOTO: Screenshot FOTO: Screenshot
Kako se podseća u saopštenju, četiri reprezentativna sindikata Namenske industrije „Krušik” juče su doneli odluku o organizaciji jednočasovnog štrajka upozorenja koji je trebalo da se održi danas, ali je kasno sinoć u „Krušik” stigao državni sekretar u Ministarstvu odbrane Branko Živanović sa saradnicima.
 
Sindikati Nezavisnost, Sloga, ASNS i Sindikalne organizacija Holding korporacije (HK) „Krušik” tražili su, kako je navedeno, pre svega, ukidanje tzv. negativne stimulacije koja je u obračunu zarada trajala cele prošle godine sve do danas.
 
„Jednostranom odlukom direktorke i bez ikakvog obrazloženja svima je odbijano po pet odsto od mesečne plate zbog loše realizacije. Tražimo i povećanje cene rada, jer su plate najvećeg broja radnika zaista nedovoljne za bilo kakav pristojan život, a u međuvremenu je na republičkom nivou povećana i minimalna zarada”, rekao je Živković.
 
Kako je dodao, treći zahtev je u vezi sa nadoknadama za otežane uslove rada.
 
„One su ukinute takođe prošle godine opet zbog loše finansijske situacije fabrike. Obećano nam je da će se u roku od tri meseca to regulisati drugačije, jer je ocenjeno da su na nekim radnim mestima te nadoknade preterane pa su stručne službe trebale da snime realno stanje i procene te otežane uslove rada. Međutim, ni posle skoro godinu dana ništa od toga nije urađeno”, kazao je Živković.
 
Prema njegovim rečima, sindikati su o svojim razlozima štrajka obavestili Vladu i resorno Ministarstvo odbrane i odmah dobili poziv da sindikalni predstavnici dođu u Beograd na sastanak, a sindikalci objasnili da nisu u mogućnosti jer su baš u tom terminu u „Krušiku” zakazali konferenciju za novinare uoči početka štrajka.
 
Posle toga, prema rečima Živkovića, „sinoć oko 21.30 u 'Krušik' su stigli državni sekretar Branko Živanović, predsednik Nadzornog odbora 'Krušika' i jedan pukovnik, tako da smo razgovarali negde do 23 sata i napravili jedan pomak”.
 
Dogovoreno je da neće biti štrajka jer je odmah dogovoreno da se ukine negativna stimulacija.
 
„Takođe je dogovoreno i da se poveća cena radnog sata sa 200 na 220 dinara, ali tek u četvrtom kvartalu, a ako se steknu uslovi i pre. Krušik trenutno nema mnogo posla a ima dugove prema dobavljačima koji opterećuju tekuće poslovanje”, kazao je Živković za portal Nezavisnost.org, prenosi Beta.
 
Naveo je da je za otežane uslove rada dogovoreno da se do 15. marta napravi predlog nadoknada „za tri celine gde su najteži uslovi rada”, što će biti model i za ostale radne pozicije u fabrici. O tom predlogu će se sredinom marta izjasniti sindikati.
 
U „Krušiku” je trenutno radno angažovano približno 2.400 ljudi, od kojih je tek nešto više onih na neodređeno vreme. U poslednjih godinu dana broj zaposlenih je smanjen za oko 800.
 
„Mnogo je radnika otpušteno raskidom ugovora na određeno vreme, ali su mnogi i sami napustili fabriku jer nisu zadovoljni platom od 42.000 dinara koliko prima najveći broj radnika”, objasnio je Živković.
 
Podseća se da je u „Krušiku” kolektivni ugovor potpisan u februaru prošle godine, ali bez učešća predstavnika Nezavisnosti.
 
„Nisam hteo da učestvujem u potpisivanju ugovora kojim su znatno umanjena prava radnika, a oni su se dosetili da u toku pregovora postave pitanje reprezentativnosti sindikata, na šta nemaju zakonsko pravo. Završili su posao bez sindikata Nezavisnost i potpisali ugovor koji je mnogo gori od prethodnog”, zaključuje Živković.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: