Patrijarh: Jedan od najtužnijih dana za SPC, otišao je vrstan teolog

Regionalne vesti - Petak 30.10.2020 - 13:21

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je za Nova.rs da smrt mitropolita Amfilohija predstavlja jedan od najtužnijih dana u istoriji Srpske pravoslavne crkve i da je srpski narod ostao bez jedne velike ličnosti.

Mitropolit Amfilohije biće sahranjen 1. novembra u kripti Sabornog hrama u Podgorici FOTO: Screenshot Mitropolit Amfilohije biće sahranjen 1. novembra u kripti Sabornog hrama u Podgorici FOTO: Screenshot
"Ovo je jedan od najtužnijih dana za našu Crkvu. Veliki gubitak i velika žalost. Otišao je jedan dobar čovek i vrstan teolog. Nismo to očekivali, nadali smo se će sve biti dobro završeno. Neka mu Bog da večno blaženstvo. Lišeni smo velike ličnosti", poručio je patrijarh Irinej.
 
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović preminuo je jutros u bolnici, gde se lečio od koronavirusa.
 
Iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, oglasio se na svom Tviter nalogu povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i naveo da "onaj koji je živeo u Hristu, umreti nikada ne može".  
 
"Da se večno raduje u svetlosti lica Božijeg, kome je ceo svoj zemaljski život posvetio. Blagodarimo Gospodu koji nas je udostojio da duhovno uzrastano uz ravnoapostolnog svetitelja. Večan spomen mitropolitu Amfilohiju", napisao je Janjić.
 
"U petak 30. oktobra 2020 godine u 8:20 časova, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko- Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije", navedeno je na sajtu MPC.
 
Mitropolit Amfilohije biće sahranjen 1. novembra u kripti Sabornog hrama u Podgorici
 
Mitropolit Amfilohije, po svojoj sopstvenoj želji, biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života - navedeno je u saopštenju.
 
Kako je saopšteno, Amfilohije će danas biti prenet na Cetinje, a sutra će u Cetinjskom manastiru, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, u 9 časova, biti služena liturgija.
 
Istog dana u 13 časova biće svečani ispraćaj mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog manastira za Podgoricu, i u 14 časova će biti premet u Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici.
 
U Hramu će njegovo telo biti sve do nedelje 1. novembra, kada će patrijarh Irinej sa više arhijereja više crkava služiti liturgiju.
 
Nakon liturgije će biti služeno opelo i obavljena sahrana.
 
Saučešće Vučića, Godfrija...
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je saučešće patrijarhu irineju, srpskom narodu i svim vernicima, povodom smrti mitropolita.
 
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izrazio je saučešće pravoslavnim vernicima, patrijarhu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) povodom smrti mitropolita.
 
"U ime američkog naroda i u svoje lično ime izražavam iskreno saučešće patrijarhu Irineju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim njenim vernicima povodom upokojenja mitropolita Amfilohija", napisao je Godfri na Tviteru.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: