Peku palačinke za "Ginisa"

Regionalne vesti - Sreda 03.04.2019 - 12:49

U Vrbasu uveliko teku pripreme za festival gastronomije sa vrhunskim kuvarima. Žele da naprave više od 14.186 komada palačinki

Treba da nadmaše Sarajlije FOTO: OK Radio Treba da nadmaše Sarajlije FOTO: OK Radio
U Vrbasu se uveliko priprema prvi festival gastronomije, pod nazivom "Kuvari velikog srca". Manifestacija će biti održana 5. maja, uoči Đurđevdana, na platou ispred CFK "Drago Jovović". Festival organizuju Humanitarno kulturno društvo "Multiart", fejsbuk-grupa "Vozači velikog srca" i Danijel Mikšić, kuvar iz Vrbasa sa međunarodnom reputacijom.
 
- Na festivalu će biti spravljana tradicionalna jela iz različitih krajeva Srbije. Hrana će biti besplatna za sve posetioce - kaže Boris Bijelović iz "Multiarta".
 
Centralni događaj biće pokušaj obaranja Ginisovog rekorda u broju ispečenih palačinki za osam sati. Najbolji rezultat zasad čuvaju Sarajlije, koje su lane napravile 14.186 palačinki, i tako nadmašile dotadašnji Ginisov rekord od 12.716 palačinki, pripremljenih 2017. u Moskvi.
 
- U Sarajevu je plačinke pravilo više od stotinu profesionalnih kuvara iz BiH i regiona, među kojima su bili i kulinari iz Srbije. Nermin Hodžić, predsednik Udruženja kuvara BiH, doći će nam sa svojom ekipom, a učešće su potvrdili i velemajstori kulinarstva iz Skoplja, Beograda, Novog Sada, Rusije i Italije - ističe Bijelović.
 
Promoteri i učesnici manifestacije biće, između ostalih, Ljubica Komlenić i Dijego Toskani, elitni kuvari iz Breše u Italiji, Jovica Jovičić, srpski gastronom svetskog glasa i voditelj kultne TV emisije "Paklena kuhinja", i Dejan Stanković, predsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije.
 
Pripremanje palačinki pratiće nezavisne sudije. Snimak rekorda, ako bude postignut, biće poslat na verifikaciju Ginisovoj komisiji u Londonu, koja će potom u roku od šest meseci odgovoriti da li je rezultat priznat.
 
Ozbiljnost poduhvata garantovana je autoritetom kuvara-koordinatora vrbaskog festivala, jer je Mikšić glavni izvršni šef prekomorskih i čarter projekata u američkoj kompaniji koja poseduje 13 luksuznih kruzera. On je sertifikovani trener u gastronomiji za evropsku, azijsku, rusku, egipatsku i indijsku kuhinju. Autor je knjige o kuvanju tehnikom sous vide ("u vakuumu") i knjige o azijskoj kuhinji sa 92 autentična lična recepta. Kuvarsku veštinu je usavršavao i u školi Džejmija Olivera.
 
Posebnu dimenziju festivalu u Vrbasu, naglašava Bijelović, daće učešće dece s posebnim potrebama, koja će asistirati kuvarima.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: