Pred sudijama u Nišu 4.000 sporova izmedju radnika i poslodavaca

Regionalne vesti - Sreda 02.01.2019 - 13:56

Zbog neisplaćivanja zarada, jednostranog raskida ugovora o radu i drugih povreda zakona sudije Osnovnog suda u Nišu trenutno rade na preko 4.000 predmeta iz oblasti radnog prava.

Svaki sudija ima oko 500 predmeta iz oblasti radnog prava FOTO: D-Ristić/OK Radio Svaki sudija ima oko 500 predmeta iz oblasti radnog prava FOTO: D-Ristić/OK Radio
Prema rečima predsednika Odeljenja radnih sporova Daniele Radović svaki sudija Osnovnog suda ima oko 500 predmeta iz oblasti radnog prava.
 
„Izvesno vreme imali smo najviše tužbi zbog poništaja ugovora o radu, a sada je najviše tužbi zbog isplata različitog karaktera kao što su zaostale plate, naknade za prekovremeni rad, za rad u smeni, za rad noću, za naknadu troškova prevoza. Mi imamo veliki priliv predmeta iz razloga što svako na svoj način tumači zakonske odredbe, posebno kod privatnih poslodavaca. Dešava se i da poslodavac nema para da isplati radnika i da zbog toga dođu do suda“, izjavila je Radović.
 
Ona je u kazala da je u Osnovnom sudu u Nišu u prekidu jedan broj predmeta koji se odnosi na javna preduzeća i ustanove i to zbog različitog tumačenja zakona kada je u pitanju isplata toplog obroka i regresa, odnosno zbog dileme da li se te naknade sadrže u zaradi ili ne.
 
S obzirom na to da postoje različite odluke sudija, dodala je Radović, da ne bi došlo do problema i stvaranja nepotrebnih troškova odlučeno je ti predmeti budu u prekidu kako bi se tačno utvrdilo šta bi trebalo da bude zadatak veštaka kada se angažuju u tim sporovima.
Niške vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: