Radnici Jure odbili da uđu u halu, rukovodstvo ih poslalo kući

Regionalne vesti - Utorak 07.04.2020 - 14:11

Poslodavac je vratio kućama radnike "Jure" u Rači koji su jutros odbili da uđu u hale i počnu da rade, jer traže da se reši pitanje angažovanja tokom vanrednog stanja zbog rizika od virusa korona.

Odbili da rade i vraćeni su kućama FOTO: N1 screenshot Odbili da rade i vraćeni su kućama FOTO: N1 screenshot
Radnici su u krugu fabrike čekali ishod razgovora komandanta opštinskog kriznog štaba, predstavnika fabrike i sindikata, pošto su i u ponedeljak odbili da rade zbog rizika od zaraze.
 
Komandant kriznog štaba opštine Rača Nenad Savković je rekao agenciji Beta da se poslodavac složio da se napravi organizaciju rada sa smanjenim kapacitetom. Najavio je da će posle "usaglašavanja pravnih stvari" tokom dana biti izdato i saopštenje, te će se detaljnije znati na koji način će radnici biti angažovani u "Juri" tokom vanrednog stanja.
 
Predsednik sindikata "Nezavisnost" fabrike Saša Marković je rekao da je postignut dogovor da u fabriku dođe epidemiolog koji će napraviti analizu stanja i proceniti koliki broj radnika može da bude angažovan.
 
Marković je rekao da je to sindikat tražio i da se poslodavac sa tim složio.
 
Radnici "Jure" trebalo je u ponedeljak da nastave redovnu proizvodnju posle plaćenog odsustva od 26. marta zbog pandemije, ali su odbili da rade i vraćeni su kućama.
 
Iako je zatim, kako su mediji obavešteni iz fabrike, odlučeno da se ne radi i do kraja ove sedmice, u ponedeljak popodne poslodavac je pozvao radnike da danas dođu na posao i rade uobičajeno.
 
Radnici su izrazili zabrinutost jer su u proizvodnji raspoređeni na malom rastojanju, ima i zaposlenih iz nekoliko opština gde su registrovani slučajevi virusa korona, a problem je i što se veći broj njih zajedno dovozi organizovanim prevozom.
 
Radnik "Jure" Predrag Stojanović rekao je ranije danas za N1 da radnici ne planiraju da danas uopšte počinju rad.
 
"Radili smo do 27. marta, pa smo otišli na odmor, ali smo radili kao da nije vanredno stanje, nije se poštovala preporuka vlade. Imamo dvocifren broj obolelih, par stotina ljudi je u izolaciji...Svako može da se zarazi, a nas ima puno", kazao je Stojanović.
 
On je ispričao i da na posao dolaze autobusima, organizovanim prevozom, koji je, dodaje, uvek dupke pun.
 
Na pitanje imaju li radnici zaštitnu opremu, Stojanović kaže da su "nešto dobili, a nešto sami nabavili".
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: