Rode stigle, deca ih slave

Regionalne vesti - Nedelja 17.03.2019 - 13:02

U Belom Blatu se priprema maskenbal u čast dolaska banatskih roda

Stigle rode, stiže i proleće FOTO: Free Images/ilustracija Stigle rode, stiže i proleće FOTO: Free Images/ilustracija
Popularni Prvoje sleteo je u Taraš, oazu banatskih roda, a ovih dana na obodu Pentek kanala u okolini Belog Blata, sela nadomak Zrenjanina, primećene su prve rode, čiji dolazak se svečano obeležava u ovom mestu.
 
Beloblaćani se nadaju da ih "baba Marta" neće neprijatno iznenaditi i osujetiti u nameri da svečani doček bude održan u četvrtak, 21. marta, tačno u podne u centru sela, kada će dečjim maskenbalom biti obeležen Dan beloblatskih roda, uz prigodan kulturno-umetnički program učenika osnovne škole.
 
- Želimo da iskažemo ljubav i privrženost prema beloblatskim rodama i poželimo im iskrenu, pravu dečju dobrodošlicu, jer ta pozitivna korelacija roda i dece ostaje kao jedno od verovanja u realnom opstanku naše zajednice. Manifestacija je deo tradicije i uopšte se ne stidimo što nas u eri digitalizacije i hladne komunikacije, neki možda smatraju nostalgičnim arhetipskim fosilima... Poštujemo nasleđeno i dobro od naših predaka i čuvamo ga kao deo našeg postanja i opstanka. Jednostavno, radujemo se životu - uglas poručuju žitelji Belog Blata, uz srdačan poziv da ako vas put navede i usmeri u beloblatski prostor, dođete i pridružite se tradicionalnoj fešti povodom dolaska roda u Belo Blato.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: