Ružić: Svakog petka biće presak stanja u školama

Regionalne vesti - Utorak 31.08.2021 - 12:53

Ministar prosvete Srbije Branko Ružić rekao je za RTS da će u najvećem delu Srbije biti dato „zeleno svetlo“ za početak školske godine i da će rad početi na tradicionalan način, dok će časovi trajati 45 minuta.

FOTO: D. Ristić/OK Radio FOTO: D. Ristić/OK Radio
Kako je ocenio, pored zdravlja, najvažnije je obrazovanje dece i sa tim se ne može eksperimentisati.
 
Naglasio je da će se na najprikladniji način pratiti epidemijska situacija u školama, i da će se na osnovu toga opredeljivati u kojoj zoni će biti određena lokalna samouprava.
 
„Svakog petka će biti presak stanja i odlučivaće se za sledeću nedelju kako će đaci ići u školu. Ako je dvoje dece u odeljenju zaraženo koronavirusom, svi prelaze na onlajn nastavu“, objasnio je Ružić i dodao da je dosta relaksiranijih mera ove godine, koja počinje u mnogo boljem stanju nego prethodna.
 
Ružić je, govoreći za N1, naveo da ukoliko jedno dete bude pozitivno, ide u karantin i ide na onlajn nastavu 10 dana ili dok se ne izleči, a ako su dva deteta pozitivna – onda će celo odeljenje ići 10 dana na onlajn nastavu, ne kao prethodne godine – 14 dana.
 
Roditelji, u slučaju da postoje zdravstveni razlozi, uz mišljenje lekara specijaliste, imaju pravo da zatraže da to dete prati nastavu onlajn, kaže ministar.
 
„Ako je škola koja bi trebalo da ide na rekreativnu nastavu u zelenoj zoni, a destinacija je takođe u zelenoj zoni, nema razloga da bude bilo kakvih problema uz poštovanje u tom trenutku važećih epidemioloških mera“, naveo je on.
 
Govoreći o iskustvu od prošle godine, ministar je primetio da se na kvalitet obrazovanja odrazio kombinovani model koji su imali srednjoškolci, a koji je u to vreme, kako kaže, bio neophodan. Oni su jedne nedelje imali neposrednu nastavu, druge su imali onlajn, ali su učenici, kako kaže, tih nedelju dana kada su radili na daljinu shvatali kao mali raspust.
 
Što se tiče škola, ministarje istakao da za sada nemaju plan da uvode obavezno testiranje, ali dodaje da će razgovarati i o tome na sednicama Kriznog štaba, ističući da se na svemu radi zajedno sa Batutom i da postoje referentni protokoli.
 
Rekao je i da je gradivo snimljeno za onlajn nastavu, ako bude potrebe.
 
Podsetio je na odluke Kriznog štaba da vakcinisani nastavnici ne moraju da nose maske sve vreme u učionici, već samo kada priđu nekome na manje od metar i po, a ni deca u učionici ne moraju da nose maske kada ne govore.
 
Istakao je da nevakcinisani nastavnici moraju da nose zaštitne maske non-stop.
 
Apelovao je na prosvetne radnike, kao i na sve ostale, da se vakcinišu i da pokažu važan stepen odgovornosti, i da shvate da je vakcina civilizacijska tekovina.
 
Govoreći o najosetljivijim grupama, o deci sa autizmom i ometenoj u razvoju, kaže da ona neće biti u obavezi da nose maske ukoliko imaju potvrdu lekara, koji će ukazati na nemogućnost nošenja maski.
 
Što se rekreativne nastave tiče, uz određen uslove, biće moguća.
 
„Ako je škola koja bi trebalo da ide na rekreativnu nastavu u zelenoj zoni, a destinacija je takođe u zelenoj zoni, nema razloga da bude bilo kakvih problema uz poštovanje u tom trenutku važećih epidemioloških mera“, rekao je ministar.
 
Ružić je ocenio da je bitno i to da će škola početi intoniranjem himne, jer smatra da je „veoma potrebno da budemo svesni svog identiteta“.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: