Šef SZO u Srbiji: Prva polovina godine u Srbiji biće kao 2020.

Regionalne vesti - Sreda 06.01.2021 - 12:40

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša kaže da će prva polovina 2021. godine biti slična godini iza nas.

Epidemija još traje FOTO: Getty Images Epidemija još traje FOTO: Getty Images
Razlog za to vidi u tome što epidemija još traje, a vakcinacija još neće pokazati svoj maksimum.
 
Kako dodaje, ako vakcine budu dostupne i sprovede se masovna vakcinacija pre leta, možemo da očekujemo opušteniju drugu polovinu godine.
 
"Ozbiljan izazov je predstavljalo da, kako ljudi tako i države, shvate da se radi o ozbiljnoj pandemiji koja utiče na sve aspekte života, od ekonomije na globalnom, nacionalnom i ličnom nivou, do zdravlja, društvenog života, ali i ličnog emotivnog doživljaja svakog od nas", ocenio je on.
 
Ivanuša je napomenuo da pandemija utiče na žitote svih, svuda u svetu, a da je najviše traga ostavila na one koji su izgubili osobu koju su voleli.
 
Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da ćemo mera morati da se pridržavamo do septembra-oktobra.
 
Tiodorović je za praznični Blic pojasnio da ćemo i na leto morati da se pridržavamo svega, jer je i sa vakcinacijom potrebno mesec i po do dva da se stvori zaštitni nivo imuniteta.
 
"Vakcinacija je počela, ona će napredovati sve više, ali maske ćemo morati da nosimo i dok traje vakcinacija. Imamo ljude koji ne smeju da prime vakcinu, koji su alergični na neki njen sastojak i iz tog razloga nećemo moći sve ljude da vakcinišemo. Druga stvar je da idu dve doze. Posle prve se razvije 50 odsto imuniteta, posle druge preko 90 odsto", zaključio je Tiodorović.

 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: