SPOMENICI U LESKOVCU Kad može Tesla, mogao je i Toma

Regionalne vesti - Četvrtak 09.07.2015 - 21:32

Teslin toranj i spomenici Jovanu Diskiću i Kosti Stamenkoviću krasiće deo budućeg trga. Bista Tome Zdravkovića biće izmeštena na kej.

Spomenici deo budućeg trga. Foto: Južne vesti. Spomenici deo budućeg trga. Foto: Južne vesti.

To je odluka arhitekata Gradske direkcije za urbanizam, pod čijom kontolom će ovoga leta početi radovi na uređenju prvog gradskog trga u Leskovcu. Direktor Direkcije Milenko Milenković kaže da se na urbanističkom projektu radilo dve godine.
 

- Rešenje dobijeno Urbanističkim projektom rezultat je procesa planiranja i projektovanja sastavljenog iz više faza, imajući u vidu da predstavlja lokaciju od velike važnosti, kaže Milenković. Iako se Leskovčani slažu da je gradu na Veternici potreban trg, povela se žučna rasprava zbog bojazni da će se smanjiti zelena površina, ali i zbog uklanjajan spomenika legendarnom Leskovčaninu Tomi Zdravkoviću.

- Ludost je izmeštanje spomenika pevaču koji je obeležio epohu i po kome nas prepoznaju u svetu, a još luđa je ideja podizati spomenike komunstičkom gradonačelniku Jovanu Diskiću – reaguje Bratislav Stamenković, lider Nove stranke. Istoričar Veroljub Trajković kaže da je Diskić bio prvi gradonačelnik koji se bavio komunalnim uređenjem grada i da je postavljanje spomenika – odlična ideja.Leskovčani se time bave i na društvenim mrežama.

– Svi trgovi u svetu imaju spomenike, samo našim naučnicima smeta Toma – reaguje Zoran Janković na Fejsbuku. Gradonačelnik Goran Cvetanović kaže da su Leskovčani poznati po tome što reaguju na prvu loptu.
 

- Za razliku od drugih, ja ostavljam da struka da svoju poslednju reč. Na konkursu se sa projektima javilo više od 20 arhitekata i niko nije ostavio spomenik Tomi Zdravkoviću na trgu – komentariše Cvetanović.

Nove lokacije spomenika
Gradski trg imaće 30 posto zelenila i fontanu. Spomenik Tomi Zdravkoviću biće na keju pored Veternice, spomenik Kosti Stamenkoviću, radničkom tribunu, povući će u park, a spomenik Jovanu Diskiću i Teslin toranj biće preko puta Narodnog muzeja na obodu parka. Trg će se raditi dve godine i koštaće 50 miliona dinara.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: