STIŽU PRESUDE U KORIST KLIJENATA: U Čačku bankari plaćaju sa kamatom

Regionalne vesti - Subota 05.10.2019 - 12:28

Zbog neosnovane naplate troškova za obradu kretita doneto nekoliko stotina presuda u korist građana. Advokat Marko Rajaković osporava i kursne razlike

U Srbiji se trenutno vodi više od 7.000 sporova po istim tužbama građana U Srbiji se trenutno vodi više od 7.000 sporova po istim tužbama građana
OSNOVNI sud u Čačku je doneo nekoliko stotina presuda u korist građana koji su tužili banke zbog neosnovanog naplaćivanja obrade kredita. Zasad nijedna od njih nije bila odbijajuća, jer je Viši sud - posle žalbi - redovno potvrđivao prvostepene odluke, mada se to čini nešto sporijim tempom.
 
Čačanski advokat Marko Rajaković, koji u ovim sporovima zastupa oko 1.500 ljudi iz čitave Srbije, kaže da je u nekoliko slučajeva novac klijentima vraćen sa uračunatom zateznom kamatom od trenutka zaključenja ugovora sa bankom.
 
- Nismo pustili sve predmete jer smo čekali da vidimo kako će sud odlučiti u prvim slučajevima, a sada ćemo nastaviti po etapama. Inače, iznosi obrade su uglavnom zavisili od visine kredita, a dostizali su i neverovatnih pet odsto, pa se u pojedinim predmetima radi o iznosima koji premašuju 1.000 evra - objašnjava Rajaković i naglašava da su sporni i ostali troškovi koje su banke naplaćivale, poput naknade za takozvano praćenje kredita ili kursnih razlika.
 
Ali, čačanski advokat smatra da najpre treba okončati posao oko neosnovanih troškova obrade, pa potom ljude obeštetiti i po ostalim osnovama.
 
Nezvanično, u Srbiji se trenutno vodi više od 7.000 sporova po istim tužbama građana, a tek nekolicina njih je do sada uspela da od banke naplati sredstva koja su im uzeta bez valjanog utemeljenja.
 
 
TUŽBA BEZ TROŠKOVA
 
- Kada sam iz medija saznala da smo oštećeni, tužila sam banku i, posle prvostepene presude u moju korist, čekam da i viši sud potvrdi učinjenu štetu. Očekujem oko 10.000 dinara, a dosad nisam plaćala bilo kave troškove sudskog postupka - zaključuje Čačanka Jovana Z.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: