"Svakoga dana na Kliniku za pulmologiju dođe pacijent sa post-kovid simptomima"

Regionalne vesti - Sreda 16.02.2022 - 14:05

Klinika za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije zbrinjava postkovid pacijente kojima se pluća i respiratorni sistem nisu oporavili ni mnogo meseci od preležene bolesti. Svakodnevno najviše je pacijenata kojima pomažu da pobede jednu od najčešćih malignih bolesti u našoj zemlji – rak pluća. Direktor te Klinike, doktor Mihailo Stjepanović kaže za RTS da praktično nema dana da se iz kovid bolnice u Kliniku ne privede pacijent sa post-kovid sindromom koji je pi-si-ar negativan.

FOTO: Free Images FOTO: Free Images

Klinika za pulmologiju odlikovana je Sretenjskim ordenom trećeg stepena. Dr Mihailo Stjepanović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da mu je velika je čast i ponos što je na čelu takve ustanove. "Dobili smo Sretenjski orden i povodom veka srpske pulmologije", rekao je Stjepanović.

Ta Klinika je, kaže, dva puta bila u kovid režimu i zbrinjavala bolesnike koji su imali bilateralne upale pluća koji su zahtevali kiseoničku i drugi vid potpore u jedinicama intenzivnog lečenja.

"Statistika koja je dostupna nas svrstva u lidera u lečenju tih bolesnika. Korona je sistemska bolest koja izaziva posledice na plućima, fibrozu kao je prolazna, pritisak, embolije plića", rekao je Stjepanović.

Prema njegovim rečima, praktično nema dana da se iz kovid bolnice u Kliniku ne privede pacijent iz post-kovid sindroma koji zahteva bolničko lečenje, a pi-si-ar je negativan.

Pulmolozi su, napominje, u poslednje dve godine bili pod velikim pritiskom.

"Kada smo bili u crvenoj zoni išli smo u druge bolnice. Imamo veliki pritisak ne kovid pacijenata. Svakoga dana pregledamo oko 250 bolesnika. U jednom momentu smo bili jedina pulmološka ustanova u Beogradu. Pritisak je bio ogroman. Od 39 pulmologa specijalista, ako devet ode u kovid bolnicu u Batajnicu, a 14 se razboli, rad je bio težak, ali smo izdržali", napominje Stjepanović.

Statistika za karcinom pluća je, ukazuje, poražavajuća.

"Naša dnevna bolnica nikada nije stajala sa radom, čak i kada smo bili u crvenoj zoni. Dijagnostika je tada bila otežana za te pacijente. Trudili smo se da nijednog pacijenta ne vratimo, da svi budu zbrinuti", kaže Stjepanović.

Prioritet na Klinici su, navodi, kadar i oprema.

"Za poslednjih četiri meseca primili smo devet doktora za stalno, imamo preko pet bronhoskopa, dobili smo i novi aparat za difuziju, skener prošle godine. To ubrzava dijagnostiku i lečenje onkoloških bolesnila. Pulmolozi, infektolozi, mi smo uvek davali istu poruku - nošenje zaštitinih maski i opreme. Maska, to savetujemo svim hroničnim bolesnicima", zaključuje dr Stjepanović.

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: