Sve o izmenjenim merama u Srbiji: Evo ko ide u izolaciju pet, a ko sedam dana

Regionalne vesti - Utorak 18.01.2022 - 13:35

Vlada Srbije usvojila je izmenu Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19.

FOTO: EPA FOTO: EPA
Po najnovijim izmenama zaraženi korona virusom koji se leče kod kuće obavezni da budu u izolaciji sedam dana, a posle pregleda u kovid ambulanti izolacija se bez testiranja prekida.
 
Izmenom Uredbe, koja je objavljena u Službenom glasniku i stupila na snagu, precizira se da se ova odredba odnosi na osobe kod kojih je testiranjem utvrđeno prisustvo virusa, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka bolesti, odnosno kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima. 
 
 Po ovoj uredbi, ukoliko osoba ima primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju upućuje se u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana, a stanje imunodeficijencije utvrđuje lekar primarne zdravstvene zaštitite.
 
Uredba predviđa i da se zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite testiraju PCR testom nakon kućne izolacije u trajanju od sedam dana i vraćaju se na posao ukoliko je PCR test koji je uzorkovan sedmog dana kućne izolacije negativan.
 
U slučaju pozitivnog rezultata PCR testa, ostaju u izolaciji do desetog dana kada se izolacija prekida bez testiranja, navodi se u uredbi.
 
Vlada Srbije juče je usvojila i Zaključak o visini naknade za RT-PCR i antigensko testiranje na prisustvo virusa SARS-CoV-2 na lični zahtev koje obavljaju zdravstvene ustanove u javnoj svojini.
 
Ovim Zaključkom cena PCR testa smanjena je sa 9.000 na 6.000 dinara, a cena antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara.
 
Na osnovu Zaključka Kriznog štaba, izmenjena je i dužina trajanja karantina za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa obolelim od kovida 19 na pet dana od momenta poslednjeg kontakta.
 
Nakon isteka pet dana, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave prvih simptoma bolesti, karantin se prekida bez testiranja, s tim što je datum poslednje izloženosti, odnosno poslednjeg kontakta sa kovid pozitivnim nulti dan.
 
Takođe, svi kontakti kojima je propisana mera karantina su u obavezi da se do isteka 10. dana od dana poslednjeg kontakta sa obolelim strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite, koje podrazumevaju nošenje zaštitne maske tipa N95 uvek u zatvorenom prostoru sa drugim osobama, ili na otvorenom ukoliko se ne može održavati distanca od najmanje dva metra, pranje i dezinfekcija ruku, izbegavanje okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru.
 
Od mere karantina nakon bliskog kontakta sa kovidom pozitivnim su izuzete osobe koje ispunjavaju najmanje jedan od od nekoliko kriterijuma.
 
Među njima su dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv korova virusa, kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana od poslednje doze, ili dokaz o preležanom kovidu 19, u vidu pozitivnog PCR ili antigenskog testa, ne mlađeg od 14 i ne starijeg od 210 dana od uzorkovanja.
 
Navodi se da se uz rezultat testa, ukoliko je urađen u privatnoj laboratoriji, odnosno nije upisan u informacioni sistem covid.rs, mera posedovati izveštaj lekara iz kovid ambulante ili otpusna lista iz bolnice, u kojima se potvrđuje dijagnoza korona virusa, u periodu kada je izvršeno testiranje.
 
Jedan od uslova je i posedovanje pozitivnog rezultata serološko testiranja na kovid 19 (IgG) urađen u nekoj od laboratorija u javnom vlasništvu ne stariji od 90 dana od dana uzorkovanja.
 
Osobe koje su izuzuzete od mere karantina iz nevedenih razloga su u obavezi da se do isteka 10. dana od dana poslednjeg kontakta sa obolelim strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: